Освободителната за нас Руско-турска война е десетата поред и дава

...
Освободителната за нас Руско-турска война е десетата поред и дава
Коментари Харесай

Доц. Чобанов разказва за паметниците, посветени на руските освободители в София

Освободителната за нас Руско-турска война е десетата подред и дава самостоятелност още на Черна гора, Сърбия и Румъния от Османската империя.

Това сподели за Euronews Bulgaria доцент Тодор Чобанов.

Прозвището на Александър Втори - Освободител се свързва с неговата активност и прекратяването на феодализма в Русия. Александър Втори без подозрение е най-либералният съветски държател. Негова фигура сходна тази пред Народното събрание, има и пред Народното събрание във Финландия, защото подрежда основаването на политическа и културна автономност там.

Александър Втори до гибелта си остава огромен последовател на българския народ и е труженик за това нашата страна да се развива не като задунайска губерня, а като без значение княжество.

Първата вноска от 50 000 лева за построяването на паметника на Александър Втори е дарена персонално от Фердинанд. Прави се интернационален конкурс и се избира италианецът от флорентинската школа Анолдо Зоки.

Още на учредителното заседание през 1879 година Каравелов прави предложение да се построи и храм монумент в символ на признателност за немалкото починали в Руско-турската освободителна война. Първоначалната концепция е била храм-паметникът да се построи във Велико Търново. След решението София да бъде столица проектите се концентрират тук. Богомолов се назовава архитектът, чийто план за храм-паметника „ Александър Невски “ е зарязан и по напълно нов план на проектант Померанцев, близо 10 година тече подготовка за построяването на храма. С над 50 м височина и ширина и над 70 м дължина, това и до през днешния ден си остава един от най-големите православни храмове в света. Името му се свързва с Александър Втори - Александър Невски е неговият настойник. Около 20 година продължава строителството на храма, открит е през 1924 година Тъй като България се оказва във война с Русия през Първата международна война и Русия бомбардира пристанище Варна, има един интервал, в който храмът се споделя „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Още за историята на Руски монумент и Докторския монумент вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР