Освободените райони на Запорожие, след Херсонска област, получиха нов ръководител

...
Освободените райони на Запорожие, след Херсонска област, получиха нов ръководител
Коментари Харесай

Каква ще бъде новата власт в освободените територии на Украйна

Освободените региони на Запорожие, след Херсонска област, получиха нов началник на държавното управление. Както и в Херсонска област, това е ученик на съветската „ губернаторска школа “. Нашите мениджъри ще би трябвало да сглобят властовата вертикала безусловно от нулата. По какъв принцип и по какъв начин се образуват нови управляващи на тези освободени земи?

Антон Колцов, който преди този момент е бил първи вицегубернатор на Вологодска област, е назначен за началник на държавното управление на Запорожка област. В понеделник това предопределение заяви в своя канал „ Телеграм “ ръководителят на района - ръководителят на Запорожката военно-гражданска администрация (ВГА) Евгений Балицки. Според него „ Антон Викторович има богат опит както в публичната работа, по този начин и в решаването на комплицирани проблеми “.

На собствен ред Владимир Рогов, чиновник на ВГА в Запорожие, уточни, че Колцов е ученик на „ школата на губернаторите “, Висшата школа по обществена администрация. Освен това, означи Рогов, образуването на нов началник на изпълнителната власт на Запорожие е обвързвано с металургията (добавяме, че Колцов е работил на управителни позиции в „ Северстал “), което е доста значимо за възобновяване на стопанската система на Запорожка област.

„ Специалисти от Русия оказват помощ на локални мениджъри, които имат предпочитание да работят, само че нямат опит “, сподели Олег Царьов, някогашен народен представител от Върховната рада на Украйна, който неотдавна посети освободените територии на Черноморския и Азовския район на няколко пъти. „ От друга страна, защото социално-икономическата обстановка в Херсонска област и Запорожие се разграничава от съветската, те се пробват да задържат колкото е допустимо повече локални експерти в региона на жилищно-комуналните услуги, образованието и впрочем “, посочи той.

За съпоставяне: последните назначения на ръководителите на освободените градове от ЛНР и ДНР демонстрират, че републиките на Донбас към този момент са образували личен кадрови запас от управителни фрагменти, до момента в който в освободените региони на Северна Таврия има прочут проблем с това. В понеделник стана известно за назначението на краткотраен началник на администрацията на Лисичанск, с завладяването на който е приключено освобождението на територията на ЛНР. Постът беше получен от Андрей Скорий, родом от Лисичанск, който взе участие в освобождението на родния си град. Съдейки по биографията на новия кмет, предоставена от Луганския информативен център, командирът на бригада Скорий също има управнически опит - през 2006-2008 година той е бил заместник-кмет на Лисичанск. Също в понеделник ръководителят на ДНР Денис Пушилин подреди Александър Петрикин да бъде назначен за началник на администрацията на Красни Лиман (град в северната част на републиката, освободен в края на май). Преди това е бил заместник-кмет на Енакиево.

„ В Херсонска област и освободената част от Запорожка област процесите на образуване на вертикала се координират с Москва “, отбелязва Царьов. „ В новосформираната ГВА и локалните администрации дават работа на опитни чиновници от украинското време, които преди този момент не са се дискредитирали с антируски изказвания и дейности. Ако някой не се оправи, има ротации.

„ Ръководителят на военно-цивилната администрация в регионалния център Михайловка, Запорожка област Иван Сушко е определен и утвърден за длъжността от регионалния боен комендант Герман Калоев. Военният комисар избра човек, който да управлява селото въз основа на управнически пълномощия. След като встъпи в служба, Сушко беше показан на деятелите в областите, в това число на водачите на публичното мнение “, сподели източник от Михайловската ВГА.

Според него никой от предходното ръководство не е желал да работи, по тази причина Сушко е „ запретнал ръкави “ изключително и е основал екип от нулата – и в този момент той работи сполучливо. „ Няма обаче ясно построени единни схеми за избор на ръководители на региони, селища, общини – всяка територия си има специфичност и всичко е самостоятелно. Например знам, че предходните командвания в една или друга степен са останали в службите на някои области “, добави източникът.

Постове на районно равнище получават и представители на някогашната власт, които след освобождението си потвърдиха лоялността си към жителите. И по този начин, в новото управление на Херсонска област Алексей Ковальов, някогашен народен представител от Върховната рада от настоящия ѝ състав, получи поста заместник-ръководител на администрацията по селското стопанство, също така е от партията " Слуга на народа " на Владимир Зеленски. След освобождението на Херсонска област от съветските военни Ковальов остава вкъщи, за което е упрекнат от киевските управляващи и някогашни съпартийци в съучастничество с Русия.

В същото време в държавното управление на Херсонска област, което беше образувано при започване на юли от ръководителя на регионалната ГВА Владимир Салдо, основни позиции бяха дадени на експерти от Русия. Салдо назначи Владимир Елисеев, различен ученик на „ школата на губернаторите “, който до този миг беше първи вицепремиер и началник на апарата на държавното управление на Калининградска област, за началник на изпълнителната власт.

Припомняме също, че различен издигнал се в екипа на губернатора на Калининград Антон Алиханов стана вицепремиер по вътрешната политика в държавното управление на Херсон: Владимир Беспалов беше първи заместник-министър на общинското развиване и вътрешната политика. Портфолиото на министър на образованието в държавното управление на Елисеев беше получено от Михаил Родиков, който преди този момент заемаше длъжността заместник-кмет на Кашира край Москва. Родиков също има опит в работата на освободените от Украйна територии - той управлява отдела за обучение в Севастопол в продължение на три години. Добавяме, че съгласно Салдо структурата на държавното управление на Херсон е построена, като се вземе поради опитът на съветските райони.

Мениджъри от Русия получиха значими постове в републиките на Донбас. В началото на юни Виталий Хоценко, ученик на четвъртия поток на „ Школата на губернаторите “, финалист на състезанието „ Лидерите на Русия “ през 2018-2019 година, който преди назначението си в Донецк управлява един от отделите на Министерството на индустрията и търговията, стана изпълняващ длъжността министър-председател на ДНР. Владислав Кузнецов, приключил същия курс на Висшата школа по обществена администрация, който до началото на тази година беше вицегубернатор на Курганска област, е назначен за първи заместител министър-председател на ЛНР. Но в тази ситуация с Хоценко и Кузнецов и в случаите на новите чиновници в Херсон и Запорожие има разлики. В първия случай решенията за назначенията бяха взети от ръководителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник, като глави на приети страни, определени посредством всенародно гласоподаване. Началниците на ГВА в освободените територии са с друг статут.

„ Самите ръководители на военно-цивилните администрации на Херсонска и Запорожка област – Владимир Салдо и Евгений Балицки – са утвърдени от съветска страна. „ Сега човек с пистолет” е главната мощ в тези райони, акцентира Царьов. „ Военните комендатури делегират управнически пълномощия на военно-гражданските администрации. Освен това ръководителите на ВГА избират фрагментите съгласно съветската страна. Всички назначения са подписани от Салдо и Балицки “, добавя той.

В освободените територии на Харковска област се е формирала нова конструкция на властта по малко по-различен метод. В началото на юни в Купянск, центъра на освободените територии, се организира среща на делегираните от популацията ръководители на освободените селища и региони на Харковска област. Според резултатите от гласуването Виталий Ганчев единомислещо беше определен за началник на краткотрайната гражданска администрация (преди Майдан - заместник-началник на Дергачовския областен полицейски отдел на Харковска област, по-късно - войник в НМ ЛНР ).

„ В Харковска област беше образувана ВГА на района, единствено че с формулировката не „ военно-гражданска администрация “, защото в нашия случай няма военнослужещи. Имаме единствено държавни чиновници, значи „ краткотрайната държавна администрация “. И като част от района в този момент се образуват четири ВГА в четирите области, които са под наш надзор “, изясни Ганчев.

По думите на Царьов, съветски жители са се изредили на опашка за заемане на вакантни позиции в освободените региони. Според него някои от тези претенденти са или локални, или имат родственици в Херсонска, Запорожка или Харковска област. „ Такива оферти се преглеждат. Но в този момент би трябвало да се каже, че вертикалата към този момент е завършена “, счита събеседникът, оценявайки кадровия състав на локалните служители.

„ Руските управляващи научиха кримския урок от 2014 година, когато след обединяването на полуострова с Русия локалната администрация на полуострова беше наводнена с фигури от украинската вертикала на Крим, които крадяха до дъно, както и хора от Меджлиса на кримско-татарския народ “, сподели някогашният народен представител от Върховната Рада от Херсонска област Алексей Журавко. „ Всички бяха тествани. Някои не взеха на работа, а някои справедливо влязоха в затвора”, спомня си събеседникът.

Председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов съобщи, че в освободените територии могат да бъдат изпратени тествани кадрови запаси от Крим за образуване на краткотрайни администрации. Според него някогашните чиновници са избягали, а някой би трябвало да извършва функционалностите на локалната власт.

„ Що се отнася до силите за сигурност, тези чиновници по сигурността, които желаят да влязат в службата, само че са оцапани с кръв, ще бъдат отстранени по време на филтрирането. Който е бил почтен чиновник на закона - ще остане, ще продължи да служи. Тези хора ще взаимодействат със силовите структури на Русия “, сподели Журавко. Той направи паралел с възобновяване на локалните управляващи по време на Великата отечествена война в териториите, освободени от нацистите. „ По това време хората, които желаеха да работят за положителното на Родината, които не се опетниха със съдействие с нацистите, бяха отведени при управляващите. Извършено е пречистване “, спомня си събеседникът.

За образуването на полицейски ръководства в Мелитопол и Енергодар (Запорожка област) началникът на междурайонното ръководство на полицията в Енергодар подполковник Алексей Селиванов приказва в своя канал в „ Телеграм “. По думите му " те се комплектуват от чиновници на органите на вътрешните работи, които са запазили съвестта си ". На първо място са поканени да служат хора с опит в правоохранителните органи - " почтени служители на реда и служители на реда, в това число пенсионери ".

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР