Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще

...
Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще
Коментари Харесай

Борят корупцията в ТЕЛК с освидетелстване от лекар на случаен принцип

Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на инцидентен принцип. Това е мярка против корупционните практики в системата, заяви здравният министър Асен Меджидиев.

„ За да минимализираме всяка опция за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде напълно цифровизиран – информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските експерти на инцидентен принцип. Ще има периоди, сложени на освидетелстващия, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения “, добави министър Меджидиев.
Промените, които включват и електронно изпращане на документи от лекуващия доктор до органите на здравната експертиза, ще проработят през първата половина на май.

" Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към " Информационно обслужване " за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, даже няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой доктор са попаднали документите му за осъществяване на експертиза. В 7 до 10-дневен период документите ще би трябвало да бъдат прегледани и да бъдат върнати назад и ориентирани към Министерството на труда и обществените грижи и към Национален осигурителен институт. Всичко ще бъде по електронен път, без посещаване на пациента при лекаря. "
С последната актуализация на модулите в Националната здравноинформационна система към този момент е допустимо здравното направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия доктор към Регионалната картотека на здравната експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

„ В здравното направление за ТЕЛК, което се приготвя от персоналния доктор, се отразява и нуждата от разпределяне на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения “, уточни зам.-министър Ивкова. Тя посочи, че това ще спести на пациентите, които в множеството случаи са със усложнения в напредването, нуждата от физическо посещаване на РКМЕ.

Зам.-министър Ивкова изясни, че в персоналното досие на пациента към този момент е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за краткотрайна неработоспособност – посоки, протоколи, заявки и решения на ТЕЛК, решения на НЕЛК, тъжби, както и информация за издадените ТЕЛК решения – дата на издаване, % на неработоспособност, годност на решението и други До този миг са издадени общо 266 089 електронни посоки от ОПЛ за ТЕЛК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР