Осветиха кръста-слънце, който преди месец беше издигнат в мездренското село

...
Осветиха кръста-слънце, който преди месец беше издигнат в мездренското село
Коментари Харесай

Осветиха кръста-слънце в мездренското село Кален

Осветиха кръста-слънце, който преди месец беше повдигнат в мездренското село Кален, с цел да закриля жителите и туристите в обитаемото място. Църковният обред беше осъществен от секретаря на Врачанската Св. Митрополия отец Николай Костадинов. Той благослови кръста и местността към него и прикани присъстващите, когато гледат този кръст, да си спомнят за Спасителното дело на Исус Христос.
Ритуалът събра млади и остарели, които с удивление се любуваха на майсторското дело на Въто Цолов. Кметът на Мездра инж. Генади Събков означи, че освещаването на кръста е огромен нравствен празник за хората в цялата община.
„ Този нравствен празник го сътвори Въто, тъй като това е трети сходен обект, който той прави на територията на селото след паметника и параклиса. Поклон пред неговите златни ръце и пред силата, която има. “, сподели още инж. Събков.
На освещаването участваха още ръководителят на Катедра „ Рисуване и моделиране” в Университета по архитектура, строителство и геодезия -доц. Владимир Игнатов, близки и родственици на майстора-каменоделец, измежду които и 10-годишният му внук Александър.
Кръст на живота, избран от създателя му като кръст- слънце е висок 7,5 метра. Изработен е от метал и се издига на връх Гроздев камък.
Със съдействието на Община Мездра пространството към кръста ще бъде облагородено. Вече са инсталирани пейки и маси за посетителите. Община Мездра ще търси опция за слагане и на осветяване на кръста, с цел да може той да провокира възхищението на локалните хора и туристите и през тъмната част на денонощието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР