освети нов казус с т.нар. безотчетни приходи на депутатите -

...
освети нов казус с т.нар. безотчетни приходи на депутатите -
Коментари Харесай

Възраждане са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

освети нов проблем с така наречен " безотчетни " доходи на депутатите - средствата, които Народното събрание отпуска на народните представители за хонорари на сътрудниците им, за поддържане на приемни в страната и други разноски, свързани с парламентарната им активност.

Гунчева разгласи, че управлението на партията изисква от членовете си в Народното събрание да внасят тези средства в обща партийна каса, вместо да ги употребяват по предопределение, с цел да усъвършенстват активността си.

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов не отхвърли, че това е реалност, само че уточни, че парите се събират със единодушието на парламентарната група и се употребяват " за други разноски " - а точно, дарения за околните на членове и сътрудници на партията или финансиране на издателската ѝ активност.

Костадинов разгласи, че част от сумите са предоставени на фамилията на починалия преводач от китайски език Петко Хинов - член на " Възраждане " в Севлиево, който. По подигравка, точно партията на Костадинов е измежду най-твърдите съперници на противоепидемичните ограничения и на имунизирането против коронавирусната зараза.

Председателят на " Възраждане " съобщи, че партията е дарила еднократно 10 000 лева на брачната половинка на Хинов, която е майка на четири деца - тези пари са пристигнали от въпросната обща каса. Отделно от тях всеки от тринадесетте депутати е дарил по 1000 лева, само че от персоналните си пари, за едногодишната прехрана на фамилията.

Касата е употребена и за подкрепяне на различен представител на " Възраждане ", който е претърпял тежка злополука и е изгубил брачната половинка си в случая. Още 28 000 лева били вложени в нов тираж на безвъзмезден учебник по родинознание.

Костадинов удостовери и мненията на Гунчева за платените от партията рейсове за довеждане на участници в митинги.

" Когато има хора от провинцията, които желаят да дойдат, ние сме осигурявали това нещо, в никакъв случай не сме го криели. Тези неща са напълно естествени. Някои от рейсовете сме финансирали отчасти, тъй като хората по места си заплащат членски импорт и покриват една част от пътя. Но тези, които са от най-далеч - да вземем за пример Силистра или Бургас - ние сме покривали 2/3 от пътя ", сподели още той.

По устав - спомагателните представителни разноски на депутатите са в размер на 2/3 от основото им месечно заплащане. То пък се равнява на три междинни работни заплата в публичния бранш съгласно данните на Национален статистически институт за предходното тримесечие. За база се взима последният месец от тримесечието.

Така да вземем за пример за месец март 2022 година по данните на Национален статистически институт междинната брутна работна заплата в публичния бранш е била 1618 лева - т.е. това е базата за пресмятане на главното заплащане на депутата от април насам. Допълнителните средства за сътрудници и подкрепяне на парламентарната активност следва да са били към 3200 лева месечно. През декември 2021 година, месецът, на база на който се е изчислявала заплатата на народните представители в първото тримесечие на 2022 година, междинното заплащане в публичния бранш е било по-високо - към 1800 лева Така и спомагателните средства за парламентарна активност са били към 3600 лева месечно.

Тези средства може да не стигнат непосредствено до депутатите, а се изплащат " по банков път въз основа на решение на парламентарните групи ". Новият устав на Народното събрание задължава всички депутати да афишират обществено какъв брой от тези средства са изразходвали и да показват получателите им, като парите се таксуват и с налози.

" Възраждане " има 13 депутати, които се заклеха при започване на декември 2021. Тоест - за последните шест месеца по тази линия в касата им би трябвало да са влезели почти 265 000 лева

Отделно от това партията получава държавна дотация още от 2017 година, когато за първи път съумя да завоюва повече от 1% от гласовете на гласоподавателите на парламентарни избори. Съмненията към изразходването на дотацията стана мотив и за прокурорска инспекция против Костадинов - тя е завършила при започване на 2022 с решение за преустановяване на производството.

При бюджетна квота от 8 лева на автентичен глас и 82 147 дали своят вот за " Възраждане " на последните избори през ноември 2021 година, партията има право да получава 657 176 лева на година от страната, до момента в който този парламент съществува.

Приходите от бюджета на Народното събрание, които депутатите от партията са се съгласили да трансферират в общата каса, се оказват положително допълнение към тази дотация.

В правилника на Народното събрание се споделя, че тези средства са за застраховане на " действия, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им региони ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР