Освещаването стана на Василиевата Света литургия за Велики Четвъртък, която

...
Освещаването стана на Василиевата Света литургия за Велики Четвъртък, която
Коментари Харесай

Патриархът освети 8-ото миро в историята на БПЦ

Освещаването стана на Василиевата Света литургия за Велики Четвъртък, която беше възглавена от патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ". В литургията участваха също митрополити и софийски свещеници, оповестиха от БПЦ.

Преди прочитането на Господнята молитва "Отче наш " патриарх Неофит е прочел и надлежните молебствия, като е благословил и седемте съда, в които се съхранява Светото миро. След това свещеник Герасим е прибавил към него и част от мирото, съхранявано в алабастрения съд, подарен на Българската православна черква от Веселенската патриаршия през 1945 година, когато е вдигната седемдесетгодишната схизма над Българската екзархия.

"И през днешния ден, дружно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено примирение на Спасителя, Който самичък уми нозете на Своите възпитаници, и дружно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина - в часа на Неговата тъга и в страшния момент на измяната. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в поклонението си, още веднъж и още веднъж, изповядваме верността си към Христа и молим: "На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми през днешния ден, Сине Божий; тъй като не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, само че като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, по кое време дойдеш в царството Си ", е споделил в словото си патриарх Неофит.

Той е припомнил и това, че мирото "църквата употребява във всички значими и решаващи моменти от своя живот ". То е безвъзвратен детайл при освещаването на Светата софра, която на езика на Църквата символизира гроба, в който е заровен и от който след три дни възкръсна Спасителят.

След това митрополитите са пренесли съдовете с към този момент осветеното миро в Синодалната палата, където ще бъдат съхранявани.

В най-новата си история БПЦ получава правото сама да вари и освещава миро през 1945 година - след повдигането на наложената й схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото варене на миро е през 1950 година, а идващите са през 1961, 1974, 1988, 1995, 2002 и 2009 година

Варенето на миро е дълъг и комплициран развой, който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и завършва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Основните съставки в мирото са чист зехтин и чисто бяло гроздово вино, към които се прибавят над 30 разнообразни типове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго несъмнено съответствие и метод на подготвяне. Мирото се вари от духовници при непрестанно бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дни. Началото на варенето наложително се слага от Предстоятеля на Църквата /патриарха/, който прави и освещаването на новото миро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР