Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е

...
Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е
Коментари Харесай

Туршията е една от причините за появата на гастрит

Освен зложелател на хората с нараснало кръвно налягане, туршията е една от аргументите за появяването на гастрит.

Както всички останали народи, и българите си имат обичайно меню и присъщ метод на хранене. Особено през зимния сезон съвсем няма софра по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-много туршия, която, както знаем, е едно от главните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този вид хранене е нездравословно, без значение от това, тези нездравословни кулинарни привички се повтарят от десетилетия и се предават от потомство на потомство, написа Ирена Лазарова в.

Защо въпреки всичко туршиите са нездравословни?

Повечето от тях са с голямо наличие на готварска сол, което е голяма заплаха за здравето, изключително за хора със сърдечно-съдови болести или склонни към затлъстяване. Вместо да натъртва на суровите плодове и зеленчуци, българинът избира най-вече сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези " деликатеси " са нездравословни за стомаха. Първенството в " неприятната класация” води киселото зеле, което участва всекидневно в чиниите на множеството хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не подготвя зимнина.

Самият развой съставлява анаеробна ферментация, извършваща се в " среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, разнообразни алкохоли и съединения. Към зимнината постоянно се прибавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и други Крайният резултат е – артикул с извънредно солен или кисел усет. В съвсем всяка рецепта участва и захарта, с което нюансът на здравословна храна се " обогатява”.

Зеленчуците могат да се запазят месеци, само че дали питателните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, вследствие на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са сменени с висока централизация на солеви и киселинни сътрудници, които спомагат за по-пикантния усет на тези храни.

Освен зложелател на хората с нараснало кръвно налягане, туршията е една от аргументите за появяването на гастрит – друго заболяване, постоянно срещано измежду сънародниците ни. Високите равнища на киселинност в наличието й вредят на стомашната и чревна лигавица.

Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, обичана на по-голямата част от българите, които биха я отписали мъчно от менюто си. Все отново се придържайте към салдото. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се употребява на драго сърце и мярка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР