Освен впечатляващи, задоволяващи жаждата ни за приключения и пълни с

...
Освен впечатляващи, задоволяващи жаждата ни за приключения и пълни с
Коментари Харесай

Коя е най-страшната пещера в България?

Освен впечатляващи, задоволяващи жаждата ни за завършения и цялостни с изненади, пещерите могат да бъдат и доста рискови

Стеснения, отвеси, води, ниски температури, заплаха от контузии – това са единствено дребна част от заплахите и провокациите, пред които се изправят членовете на пещерни клубове и проучващите пещерите. Има обаче и друга причина пещерите да бъдат „ страшни “ – секрети и загадки, митове и необясними феномени, следени в тях. За най-страшната пещера в България точно поради мистериите и тайните, които крие надълбоко в каменните си гърди, се смята пещерата Дяволското гърло в региона на Триград и Девин, написа

Дяволското гърло – най-страшната пещера в България

Самото демонично име на пещерата кара кожата ти да настръхне. Ако към него прибавим разказите за мистериозните феномени, които са следени там, издялания от камък облик на дяволска глава, мистичните и неразгадани случаи на изчезнали откриватели и трагично починали в пещерата, напълно не е чудно за какво Дяволското гърло е най-страшната пещера в България.

Неразгадана остава мистичната гибел на двама водолази, гмурнали се, с цел да схванат тайните на пещерата и за какво всичко, което влезе във водите ѝ, не се появява на изхода ѝ. Мистерията остава неразгадана и е още една причина да назоваваме Дяволското гърло най-страшната пещера в България.

Любопитни обстоятелства за най-страшната пещера в България

Разположена в сърцето на Родопите, покрай Триград, сгушена измежду необятната хубост на природата, пещерата крие освен своите секрети и загадки, мистерии и нещастия, които я дефинират като страшна, само че и романтика, митове и легенди. Знаете ли тези любопитни обстоятелства за най-страшната пещера в България Дяволското гърло?

1. В най-страшната пещера в България среща се най-високият под земята водопад освен у нас, само че и на Балканите – цели 42 метра.

2. Легендата споделя, че тракийският артист Орфей идва тук, с цел да върне към света на живите своята обичана Евридика. Романтиката, обичта и вярата са намерили своето място в историята на най-страшната пещера в България.

3. В най-страшната пещера в България липсват сталактити и сталактони, което се дължи евентуално на нежната ѝ възраст. Пещерата Дяволското гърло е една от дребното пещери у нас, лишена от прелестта на тези пещерни формирания.

4. Стъпалата в пещерата са 301, обградени от парапет за сигурност на туристите.

5. За вълшебно и сбъдващо желанията и молитвите се смята малко изворче с издълбан олтар на Богородица, ситуирано до виещите се стълби, в което посетителите хвърлят монета, надявайки се желанието им да се сбъдне.

6. Входът на пещерата, напомнящ облика на главата на дявол и демон, разсънват въображението и раждат митове за мястото.

7. Залата с водопада, носеща името Бучащата зала, е втората по величина пещерна зала в България.

8. Името на пещерата произлиза освен от обстоятелството, че входът наподобява на дяволска глава, само че и тъй като нищо, попаднало в подземния лабиринт от води на пещерата, не излиза от там. Редица опити са правени с стартирането на разнообразни по мярка предмети, само че нито един не излиза от другия край, което поражда страховити митове и разкази и подхранва мистиката на пещерата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР