Освен възможността от случайно предозиране на уасаби, яденето на суши

...
Освен възможността от случайно предозиране на уасаби, яденето на суши
Коментари Харесай

Колко безопасно е сушито, което консумирате

Освен опцията от инцидентно предозиране на уасаби, яденето на суши нормално е релативно безвредно занятие. Въпреки това, както при всички сурови храни, суровата риба може да съдържа бактерии и други патогени, които имат капацитета да причинят хранително отравяне.

Резултати от ново изследване сочат, че би трябвало да одобряваме тези нездравословни микроби съществено.

Listeria monocytogenes е най-страховитият от всички рибни врагове и евентуално е една от най-честите аргументи за заболяване, породено от консумация на морски блага. Въпреки това, по-малко известният жанр бактерии Aeromonas също е необятно публикуван във водна среда и сега се появява като патоген при хора, които употребяват незадоволително сготвена риба.

За да оценят опасността, представлявана от Aeromonas, създателите на проучването потърсиха бактериите в сурови рибни артикули, които се оферират за закупуване в Норвегия. Те идентифицираха 22 варианта Aeromonas, обхващащи осем разнообразни типа.

„ Резултатите демонстрират, че леката обработка на тези рибни артикули не подсигурява, че растежът на бактериите Aeromonas ще бъде подтиснат “, изясни създателят на проучването Хиджонг Лий. По думите ѝ по-голямата част от тези разновидности на Aeromonas са евентуално патогенни и постоянно има няколко разнообразни рискови фактора, свързани с тях. 

Анализирайки другите варианти бактерии, открити в рибата, откривателите означават съществуването на набор от гени, които разрешават на тези патогени да нахлуват и унищожават клетките гостоприемници .

„ Повечето варианти съдържаха няколко гена, кодиращи съществени фактори на вирулентност, (способността на организъм да аргументи заболяване) свързани с прилепването, подвижността, избягването на имунната система за секреция и токсините, и по-специално наблюдавахме високата периодичност на ентеротоксини “, показват учените.

Ентеротоксините са субстанции, които повреждат храносмилателната система , тъй че надали е изненада, че Aeromonas се свързва със стомашно-чревни инфекции.

Може би по-тревожно обаче е, че откривателите откриха доказателства, че Aeromonas може да способства за ескалиращата рецесия с антибиотичната устойчивост. Това е по този начин, тъй като тези бактерии постоянно обменят генетичен материал с други микроби в морето, което значи, че те могат да вземат гени, които им разрешават да понасят антибиотици и да ги предадат на други бактерии.

„ Някои варианти на Aeromonas могат да популяризират антибиотична устойчивост от един тип бактерии към различен. Яденето на морски блага, инфектирани с резистентни бактерии, е евентуалният метод, по който тези бактерии могат да се разпространят от морски животни и околна среда към хората “, споделя Лий.

„ Множество AMR (антимикробна резистентност) гени бяха открити във всички варианти Aeromonas “, разкриват откривателите. Взети дружно, тези открития демонстрират, „ че вариантите на Aeromonas, циркулиращи в хранителната верига, биха могли евентуално да бъдат патогенни и да работят като вектор за разпространяване на AMR гени към други бактерии, живеещи в същите среди “, споделят те.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР