Освен в Русе, бедствено положение заради вируса е обявено в

...
Освен в Русе, бедствено положение заради вируса е обявено в
Коментари Харесай

От БАБХ увеличават ​контрола на продукцията, която излиза от свинефермите

Освен в Русе, бедствено състояние поради вируса е оповестено в Плевен и Разград. От Българската организация по сигурност на храните покачват контрола на продукцията, която излиза от свиневъдните ферми. Целта е да се подсигурява, че в комерсиалната мрежа няма да бъде позволено инфектирано месо.

Темата влезе и в политическия разговор. От Българска социалистическа партия търсят политическа отговорност за разрастването на болестта. От ГЕРБ ги приканиха да не политизират тематиката. Българска социалистическа партия показаха, че повече от 2 години предупреждавали още преди болестта да влезе от Румъния в България. Според ръководещите са подхванати всички ограничения за справяне с казуса.

Общият брой на огнищата от африканска чума по домашните прасета доближи 19. Голяма част от случаите са с нерегистрирани свине. Засегнатите огромни свинекомплекси към този момент са два - в Николово и Бръшлен. От началото на годината са регистрирани 20 случая на инфектирани диви прасета. Въпреки че вирусът провокира все по-голямо терзание в стопаните, доста хора не осъзнават сериозността на заболяването, сигнализират от Агенцията по сигурност на храните. Има случаи на изхвърлени мъртви свине, повалени от чумата, което е причина за разпространяване на заболяването.
 Александра Митева - шеф на отдел „ Здравеопазване на животни " в БАБХ: Имаме популация огромна от домашни прасета в нерегистрирани обекти, които биват укривани от нас, от нашите ветеринарни сътрудници. Колегите ни са в позиция да вървят да обикалят по села да търсят нерегистрирани прасета.
Агенцията по сигурност на храните следи прецизно пътя на месото от засегнатите ферми до магазина 35 дни обратно във времето. Ако бъде намерено инфектирано месо в кланиците, разновидностите са два - те да бъдат подложени на висока термична обработка, при която вирусът умира, или да бъде унищожено в екарисаж.

Любомир Кулински - БАБХ: Стъпка по стъпка, ден по ден обратно ще вървим, с цел да проследим къде е отишло добитото месо и какво е създадено от него " Александра Митева - шеф на отдел „ Здравеопазване на животни " в БАБХ: Всяка седмица се изпращат лабораторни проби и те се изследват и всяка пратка, която пътува до касапница, тя е с лабораторен резултат негативен за съществуването на зараза.
От Агенцията по сигурност на храните за следващ път акцентират, че болестта не е рисково за хората, само че хората са един от разпространителите на болестта. Затова би трябвало да бъдат спазвани и редица превантивни ограничения.

Александра Митева - шеф на отдел „ Здравеопазване на животни " в БАБХ: Забрана за хранене с кухненските боклуци, тези, които вървят по горите за лов, за гъби или туризъм просто, налага се да не отглеждат домашни прасета или в случай че го вършат, да нямат контакт с тези си облекла. Повтаряме се неведнъж, само че човек, минал през инфектирана зона в гората с ботушите си, може да придвижи болестта у дома.Пенка Манева - БАБХ: Забрана за хранене на животните с прибрано зърно нова годишна продукция, което не е престояло 60 дни с оглед елиминирането на вируса на африканската чума по свинете. Забранява се изхранването на прасета с прясно окосена трева, като се не разрешава използването на плява като постелка, което не е престояло 90 дни.
Африканската чума има 100% смъртност при свинете. Животните умират от болестта до 2 дни, откакто вирусът се развие. Кратката дълготрайност на живота на болните свине не е причина да не бъде осъществявано умъртвяване, уверени са специалистите.

Александра Митева - шеф на отдел „ Здравеопазване на животни " в БАБХ: Безобразно би било да оставим животните да се доразболяват, да страдат от болестта и да ги оставим сами да умрат.
Агенцията по сигурност на храните към този момент е поискала техническа и финансова помощ от Европейски Съюз. Тя може да е до 75% от всички направени разноски за ограниченията, които организацията е приложила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР