Освен това под защита са и зоните Река Камчия и

...
Освен това под защита са и зоните Река Камчия и
Коментари Харесай

Защитените зони на Плаж Шкорпиловци и Галата стават по-големи

Освен това под отбрана са и зоните " Река Камчия " и " Голяма Камчия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В " Плаж Шкорпиловци " и " Галата " се резервират избраните към този момент режими, добави Себайтин. Първата зона към този момент стига съвсем до град Бяла. " Галата " е разширена към сушата. По думите на Себайтин дебатът дали двете зони би трябвало да бъдат разширени се води от години, само че задачата е да бъдат опазени местата, където птиците се развъждат и отглеждат дребните си.

Разликата сред предпазена зона и парк е доста огромна, напомни шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Природните паркове и резерватите се афишират по Закона за предпазените територии, до момента в който предпазените зони са избрани и оповестени по Закона за биологичното многообразие. В парковете и резерватите режимите за запазване на природата са доста строги и там не се разрешават съвсем никакви човешки действия. В предпазените зони се позволява по-сериозно човешко наличие, даже е допустимо строителство, след преценка от екоинспекцията.

На територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна имаме един естествен парк - " Златни пясъци ", добави Себайтин. В района се намират и два строги резервата - " Камчия " и " Калиакра ". Освен това има пет поддържани резервата - " Киров дол ", " Върбов дол ", " Калфата ", " Балтата " и " Вълчи преход ". В тях могат да се правят само действия, свързани с поддръжката на самия резерват, до момента в който в строгите резервати даже и това не е възможно.

В предпазените зони, които са оповестени по НАТУРА, притежателите на земи могат да орат, да сеят и жънат, уточни Себайтин. Нерядко в тях попадат и села. Всеки обособен случай обаче се преглежда настрана, добави шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда. По думите му това се постанова, с цел да е ясно дали това, което желае да прави притежателят, няма да наруши околната среда или някое особено местообитание.

Във Варненско има и предпазени морски територии, описа още Себайтин. По думите му в тази категория са " Аладжа банка ", част от " Галата " и " Батова ". На територията на дирекцията, която дава отговор и за област Добрич, попада и резерватът " Калиакра ", чиято морска част е на 200 метра във вътрешността. Върху нашите зони не са наложени огромни забрани, което не е годно за " Аладжа банка ", която е тъкмо пред " Златни пясъци ", добави Ерджан Себайтин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР