Освен софтуерните проблеми в bgtoll.bg е имало и хакерска намеса

...
Освен софтуерните проблеми в bgtoll.bg е имало и хакерска намеса
Коментари Харесай

Софтуерни проблеми и хакерска атака сринали bgtoll.bg

Освен софтуерните проблеми в bgtoll.bg е имало и хакерска интервенция в системата за закупуване на винетки. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба отбрана, а на уязвимост в създаването на софтуера. Това разяснява инж. Светослав Глосов, ръководител на Управителния съвет на АПИ, пред Нова тв.

По думите му имало е хора, които са злоупотребявали с услугата, един и същи регистрационен номер е влизал над 160 пъти, с цел да конвертира винетки за разнообразни периоди. Тогава, когато спряхме тези влизания, нещата се оправиха, изясни шефът на АПИ.

Глосов призна, че компанията реализатор не е направила софтуера както би трябвало. Проблемите с него обаче се отстраняват бързо, тази система е нова, единствена в България и по тази причина тези неща са естествени, съобщи той. По думите му сега се ревизира дали компанията реализатор е изпълнила всички графици, в случай че не - тя също ще понесе отговорност.

Заради абсурда по предписание на премиера Бойко Борисов през днешния ден двама ръководители в АПИ и един от съветниците на районния министър бяха отстранени от поста си.

" Дейността на АПИ не се свежда единствено до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които дават отговор за разнообразни типове действия. До през вчерашния ден на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера ", разяснява Глосов. По думите му не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през идната седмица.

Глосов разясни, че до 15 януари ще се демонстрира приемливост към водачите, които не са съумели да си купят винетка. Над 80% от настоящите хартиени стикери са със период до 31 януари. Ако бъдем спряни от тол полиция, тя ще ни насочи от кое място най-близо и по какъв начин да си купим винетка, изясни още шефът на АПИ.

" Системата на КАТ сега се свързва с тази на ТОЛ ръководството. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на настояща книжна винетка, в случай че няма друга ", сподели още Глосов.

Относно противоречивия въпрос дали е законно да се желае от водачите имейл, на който да се изпращат санкциите и фишовете, Глосов увери, че системата е предпазена и няма по какъв начин да изтекат данни. По имейл ще се праща и удостоверение за закупена електронна винетка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР