Освен с работата на платформата за търговия с криптовалути, дейностите

...
Освен с работата на платформата за търговия с криптовалути, дейностите
Коментари Харесай

Каква е дейността на компанията Nexo?

Освен с работата на платформата за търговия с криптовалути, дейностите им могат да бъдат съпоставени с действие на заложна къща и банков депозит. Какво се случва с вложените пари и по какъв начин компанията може да ревизира произхода на средствата?

С тази скица от Nexo изясняват какво се случва с вложените от клиентите им активи. Експерти коментират, че главната активност на компанията може да бъде съпоставена с естествена заложна къща:

" За да вземем пари назаем в заложна къща би трябвало да дадем някакво поръчителство. Дали било безценен часовник или някакъв различен актив ", споделя Валентин Михов, консултант-програмист пред Българска национална телевизия.

Но вместо часовник се разменя един блокчейн актив за различен. Компанията дава и услуга, наподобяваща капиталов инструмент, съпоставим с банков депозит.

" Вкарвам $10 000 и надлежно тези пари биват разпределени, както Nexo намерят за добре. Най-често в това да могат да дават пари за заеми и към този момент когато го вършат това нещо, аз натрупвам част от облагата, която е при тях ", споделя предприемачът Мартин Куванджиев.

Има и още един механизъм, през който минават депозитните артикули на Nexo - това са стейбълкойните.

" В общия случай това е крипто, което е обезпечено в долари, т.е. в случай че имаме 100 криптодолара или стейбълкойна в някаква банка стоят 100 $, които покриват напълно тези пари ", декларира Валентин Михов.

А произходът на парите се ревизира с така наречен чейн разбор.

" Чейн разбор се употребява, когато желаеме да проследим какъв е произходът на средствата, с които работим. Криптото доста хора казават, че е сходно на кеша и не може да бъде проследено, само че не е правилно. Върху блокчейн всички преводи са забележими ", обяснява Валентин Михов.

В света на виртуалните пари има и нововъдение - така наречен " Proof of funds ". Това значи компанията да потвърди с какъв брой средства разполага действително и то пред друга профилирана външна компания.

" Първо, с цел да опознаят клиента, дали човек не е обвързван с незаконна активност или пък не е политическо интензивно лице. Второ - от кое място са пристигнали неговите пари, да се знае, че това не са пари, свързани с пране на пари и така нататък и друга незаконна активност ", споделя Мартин Куванджиев.

Куванждиев изяснява, че всяка компания, занимаваща се с сходен тип активност, сама преценя по какъв начин да употребява наличните принадлежности за надзор, само че крайният резултат би трябвало да бъде един.

" Не би трябвало да има случай, в който даден човек се занимава с незаконна активност и да може да употребява дадена платформа ", разяснява Мартин Куванджиев.

А специалистите допълват още, че техните артикули не се оферират на българския пазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР