Освен с медицинските сестри, оказва се, че има криза и

...
Освен с медицинските сестри, оказва се, че има криза и
Коментари Харесай

Криза с педиатрите: Подготвят ли се достатъчно специалисти за Националната детска болница?

Освен с медицинските сестри, става известно, че има рецесия и с педиатрите у нас, която ще се задълбочава от ден на ден, в случай че не се вземат ограничения в точния момент. Интересът към специалността в университетите у нас е друг, само че несъмнено педиатрията е една от малко търсените специалности. Кадровата липса е един от главните проблеми при построяването на бъдещата национална детска болница.

Екатерина Лалева е предстоящ педиатър. Насочила се е към компетентност, директно обвързвана с интензивните грижи при децата. Така попада в скромната статистика на тези, които избират в бъдеще да лекуват най-малките в България.

" Детският свят е нещо друго от медицината за възрастните хора. Много малко се срещаме с детската патология, което персонално за мен е много по-интересно ", споделя тя.

И може да прозвучи необичайно, само че за нея заплащането не е преди всичко.

" Най-много ме стимулира това да има среда, в която можем да се развиваме и да трупаме опит всеки ден ", споделя Екатерина Лалева.

В университета в Бургас, където учи и Екатерина, 1/3 от интервюираните студенти в четвърти и пети курс, желаят да специализират педиатрия.

" Почти всички желаят да останат в Бургас и да работят в детската болница „ Света Анастасия “, която към този момент се строи. Общината сега строи жилищни здания, в които тези, които ще работят в педиатричната болница, ще бъдат настанени. Освен това има обособен фонд към Общината, който подтиква тяхната научна интензивност ", споделя проф. доктор Христо Бозов, ректор на Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - Бургас.

За разлика от Бургас, в последния випуск от 90 студенти, приключили " Медицина " в Софийския университет, единствено 1 към този момент се е ориентирал към педиатрията. А за последните 5 години броят им е едвам 7.

" Днес споделяме " имаме проблеми с педиатрите ". Днес, казвайки го това, след 10-12 години ще имаме резултат от това, в случай че работим интензивно в посока основаване на фрагменти, тяхното стимулиране и стимулиране на интереса към тази компетентност. - Значи към този момент сме закъснели за бъдещата детска болница? - Изключително доста. Изключително доста ", счита Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет в СУ " Св. Климент Охридски ".

" Интерес общо към педиатрията има. Това, което липсва е интерес към по-тежките, по-критичните педиатрични специалности. А в това време те са приравнени на по-леки специалности ", отбелязва проф. доктор Мария Спасова от Катедра по педиатрия към МУ-Пловдив, експерт по детска клинична хематология и онкология.

" В България ние споделяме: " Имаме доста експерти готови, само че когато се стигне до материалната база в региона на педиатрията, за жалост там нещата куцат ", добавя Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет в СУ " Св. Климент Охридски ".

" Сградата е хубаво нещо, само че доста по-важно нещо са хората ", безапелационна е проф. доктор Мария Спасова, Катедра по педиатрия към МУ-Пловдив, експерт по детска клинична хематология и онкология.

И тук идва ролята на здравното министерство. До 2028-а година то ще подкрепи 170 специализанти. По данни на министерството дефицит и в този момент, и в бъдеще се обрисува точно в детските специалности.

" Първата акция за набор на претенденти, финансирани по плана, ще започва тъкмо със специализанти по тези специалности - в региона на детската ревматология, детската гастроентерология, детската клинична химия и онкология и останалите детски специалности ", показва Светлана Гълева, началник на плана в Министерството на здравеопазването.

Дали обаче тази стъпка ще бъде задоволителна, с цел да произведем задоволително педиатри за бъдещата детска болница?

По тематиката работиха: Цанка Николова, Златка Далчева, Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР