Освен с глоби, заплашват шофьорите, че им спират автомобилите от

...
Освен с глоби, заплашват шофьорите, че им спират автомобилите от
Коментари Харесай

КАТ тръгва на акция „Зима“

Освен с санкции, заплашват водачите, че им стопират колите от придвижване
Раздават 500 000 листовки

“Автомобилите, които не са готови за зимни условия, ще бъдат спирани от движение”. Това съобщи комисар Калоян Драганов при старта на обичайна акция “Зима”. Драганов стана началник на КАТ през юли тази година и в този момент за първи път ще управлява акцията, известна от десетилетия на българските водачи.
От понеделник - 1 ноември, акцията започва с разпределяне на 500 000 листовки. Първите 10 дни на месеца обект на инспекциите ще бъдат водачите, през вторите - пешеходците, а след 20 ноември стартират същинските инспекции на колите.



Комисар Калоян Драганов се закани, че катаджиите ще стопират колите от придвижване.

Глобите за изтрити гуми са 50 лева, а за неизправности на светлините - 20 лева Ако е зародила заплаха от злополука глобата стига до 150 лева Принудителната административна мярка по точка 2 на чл.171 от Закона за придвижване по пътищата - прекъсване на пътното транспортно средство от придвижване, се постанова, в случай че катаджиите открият накаква техническа нередовност. После автомобилът се пуска в придвижване, когато въпросната нередовност бъде отстранена. Полицаите ще ревизират за износени или раздрани гуми, дали в колата има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, жилетка и аптечка, изправни ли са отоплителната система, чистачките и миещото устройство за стъклата.

“Три пъти по-голяма е вероятността за водачите да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъжд и мокри пътни настилки. Призоваваме водачите да приготвят автомобила за зимата, да понижат скоростта и да усилят дистанцията при неприятни метеорологична обстановка”, сподели някогашният началник на КАТ Росен Рапчев, който в този момент работи в Държавната организация “Безопасност на придвижване по пътищата”.

В рамките на акцията всички водачи, без значение от това дали са членове на СБА или не, могат да се възползват от безвъзмездна инспекция на подготвеността на автомобила си за зимния сезон в техническите центрове на СБА, изясни шефът инж. Емил Панчев. Проверката включва безвъзмездна инспекция и реглаж на фарове в допълнение с съвещания за чистачки, грайфери, течности.

Статистиката за последните 3 зими - в интервала от 15 ноември до 1 март, демонстрира понижение на злополуките, убитите и ранените (виж таблицата). Най-голямо то е за 2020-2021 година, когато трафикът по пътищата понижа поради пандемията.

Да прочетем дружно закона

Не, зимните гуми не са наложителни



Грайферът на зимната гума е 4 мм,
в случай че монета от левче потъне до основата на цифрата 1.

Зимните гуми като разбиране бяха записани в Закона за придвижване по пътищата от 43-то Народно заседание и условието влезе в действие през януари 2017 година Но все пак медите, въпреки и към този момент не всички, не престават настойчиво да афишират в навечерието на първи ноември, че зимните гуми са наложителни.

Не, зимните гуми в България не са наложителни и в случай че не вярвате, дано дружно да прочетем точка 4 от алинея 1 на член 139 от Закона за придвижване по пътищата.

Тя гласи: “Движещите се по пътя пътни транспортни средства би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през интервала от 15 ноември до 1 март.”

С други думи - условието е да имат 4 милиметра дълбочина на протектора, грайфера, шарката... Иначе през другите интервали на годината условието е дълбочината на протектора да не е по-малка от 1,6 мм.

Опитните водачи знаят, че зимните гуми са предопределени за температури под 7 градуса Целзий, тъй като над тези стойности гъвкавите “ламели”, предопределени да са меки на студа, напряко се размазват по асфалта. А в случай че колата със зимните гуми е карана през лятото, тогава мекият каучук освен се е изтрил, ами се е изпекъл като във фурна и е корав като подметка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР