Oсвен рекорден брой сигнали за изборни нарушения, рекорден брой бяха

...
Oсвен рекорден брой сигнали за изборни нарушения, рекорден брой бяха
Коментари Харесай

Изкривяват ли вота недействителните бюлетини?

Oсвен рекорден брой сигнали за изборни нарушавания, рекорден брой бяха и недействителните бюлетини на първия тур на локалните избори. Какви са аргументите? Отговор на този въпрос даде по Народоосвободителна въстаническа армия шефът на " Прозрачност без граници " Калин Славов.

" Въпросът за какво са недействителни бюлетините постоянно е стоял и пред експертната общественост, а и пред самите политици. Искам да се върна към един апел, който насочваме от време на време, на практика на всеки избори към Централната изборна комисия - да даде опция за достъп до съхраняваните бюлетини от съответния избор. Още от 2019 година, когато беше огромният пик на брой недействителни бюлетини, които тук-там бяха над 25%, експертната общественост настояваме за достъп до тези бюлетини. Става въпрос да бъдат преразгледани  изборните резултати. Това го дублирам всякога. Става дума за това да забележим чисто техническите аргументи, заради които бюлетините стават недействителни. Централната изборна комисия настойчиво отхвърля подобен достъп ", акцентира той. 

И добави: " Много ми се желае, понякога, да се напомня на членовете на Секционни изборни комисии, че те са длъжности лица в границите на своите задължения по осъществяване на изборите, по смисъла на Наказателния кодекс. А също по този начин би трябвало да им се напомня, съгласно мен, или пък се изпуска в процеса на тяхното образование, наборът от закононарушения, които те по този метод правят, променяйки по някакъв метод вота на жителите ", акцентира Славов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР