Освен конвенционални, те могат да носят и тактически ядрени заряди Най-малко

...
Освен конвенционални, те могат да носят и тактически ядрени заряди
Най-малко
Коментари Харесай

Става адски опасно? Руски тактически ракети "Искандер-М" се придвижват към района на

Освен стандартни, те могат да носят и тактически нуклеарни заряди Най-малко 17 съветски оперативно-тактически комплекса " Искандер-М " са били видяни да се придвижват към Херсонска област, която в петък дружно с ДНР, ЛНР и Запорожието бе призната в състава на Руската федерация. Това заяви YouTube каналът " Будь в курсе ", който разгласява и видео от напредването на влакова комбинация, натоварена с ракетните установки.

Отбелязва се, че далекобойността на ракетите е 300-500 км. Най-вероятните цели са украински системи за Противовъздушна отбрана и ПРО, командни центрове за взаимозависимост, сериозна инфраструктура и системи за залпов огън, в това число американски HIMАRS.

Специално се натъртва на обстоятелството, че комплексите могат да носят тактическо нуклеарно оръжие.

Досие

Руският оперативно-тактически комплекс " Искандер-М " е една от крайъгълните системи на защитата на страната.

В общоприетия комплект на " Искандер " влизат две ракети с мощта на нуклеарно оръжие. Но те не оставят радиоактивни следи и радиационно заразяване на местността.

Това е мобилен и действен комплекс, който може в най-кратки периоди да се придвижва в региони, където да е недосегаем за атакуващите системи на врага. При това ракетите му летят към задачите си на 500 км разстояние по комплицирана траектория – не като на балистични, а като крилати ракети – и директно преди удара по врага " разпръскват " пред себе си лъжливи цели, които отвличат системите за Противовъздушна отбрана на врага, с цел да не унищожат единствената бойна глава измежду масата " подправени ".

Освен " Искандер-М " през днешния ден на това са способни единствено надалеч по-мощните стратегически " Тополь-М ", " Ярс " и " Сармат ".

Бригадният комплект на оперативно-тактическия комплекс " Искандер-М " включва 51 машини: 12 пускови установки (всяка с по две ракети), 12 транспортно-зареждащи машини, 11 командно-щабни машини, 14 помощни машини, една за техническо обслужване, един пункт за подготовка на информация, комплекти високоточни управляеми ракети, арсенален комплект и учебно-тренировъчни средства.

При това " Искандер-М " може да употребява седем типа ракети, които нямат външна разлика една от друга и могат да бъдат снабдени с цели 10 типа бойни глави.

Сред тях са касетъчни бойни глави, които се разделят при конфликт със земята на 54 бойни елемента; осколочно-фугасни; проникващи, за поразяване на подземни цели; обемно-детониращи и даже нуклеарни бойни глави, които могат да се поставят на обособени видове ракети за " Искандер ".

" Искандер " разполага с ракети с нараснала мощ без радиоактивно поразяване на местността. Но също така може да бъде екипиран още с ракети с нуклеарни бойни глави, които за няколко минути да долетят до задачата си на 500 км разстояние.

Преди началото на войната в Украйна батареите на оперативно-тактическите комплекси " Искандер-М " бяха ситуирани в Калининградска, Ленинградска област, Северен Кавказ и в Крим.

В края на април 2022 година Генералният щаб на украинската войска заяви, че на 60 км. от границата са разгърнати пускови установки на оперативно-тактически ракетни комплекси " Искандер ", ориентирани към Харковска област.

А на 17 май, в отговор на оповестеното от Финландия искане за влизане в НАТО, съветската войска придвижи минимум седем комплекса " Искандер " към град Виборг на границата с Финландия.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР