Освен компенсации за близките, застрахователите изплащат и настъпилите материлни щети

...
Освен компенсации за близките, застрахователите изплащат и настъпилите материлни щети
Коментари Харесай

Лимит на обезщетенията при смърт ще спасява застрахователите от катастрофа

Освен обезщетения за околните, застрахователите изплащат и настъпилите материлни вреди при пътни произшествия

© Ipg Още по тематиката
Застрахователният отрасъл изиска предели върху обезщетенията при гибел на непосредствен

Управляващите мислят съответни законови ремонти, които да решат проблема
18 окт 2018
Застрахователите са вдигнали капитала си с 10.8 млн. лева за година

Повишени са и техническите запаси, с които се покрива риск по застраховки за 7.6 милиарда лева
11 сеп 2018
Как цената на живота скочи двойно

Застрахователният бранш е ударен съществено от решение на Върховен касационен съд, разширяващо кръга на лицата, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен
10 авг 2018
КФН: Цената на " Гражданска отговорност " не покрива разноските на застрахователите

Водачите на товарни коли и рейсове предизвикват най-често произшествия с най-големи вреди
23 юли 2018
Системата " бонус-малус " в България - най-сложната и най-отлаганата в света

Стартът на модела за възнаграждаване на изрядните водачи през цената на " Гражданска отговорност " ще се забави още поради доста разновидности
8 юни 2018 Таван на компенсациите 20 хиляди лева за всеки от най-близките членове в фамилията на умрял в злополука и по 15 хиляди и 5 хиляди лева за останалите с по-далечна роднинска или прочувствена връзка. Това е предлагането, с което депутатите се надяват да запушат пробойната от стотици милиони левове, която рискува да докара до банкрути на застрахователи в България. А с цел да се реализира този резултат, така и така противоречивата корекция би трябвало да влезе в действие и със задна дата, което слага под подозрение и дали не е в нарушаване на Конституцията

Най-вероятно поради терзания от митинги на близки на починали в произшествия от пресцентъра на ГЕРБ в неделя разпространиха известие, в което се споделя, че ръководителят на партията Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната й група да не гласоподава импортираните промени в Кодекса за застраховането. Той предлага първо да се състои необятен публичен спор по тематиката.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Проблемът е от това лято и той беше подбуден от тълкувателно решение, с което Върховният касационен съд (ВКС) разшири кръга на лицата, имащи право да претендират за парично заплащане при гибел на непосредствен. Тъй като актът на магистратите може да бъде прилаган за случаи от последните пет години, а няколко адвокатски адвокатски фирми към този момент се задействаха в издирването на клиенти и заведоха голям брой каузи, застрахователният отрасъл е застрашен от непредвидени разноски от 800 млн. лева до 1.3 милиарда лева по личните му оценки.

Подобно въвеждане на таван на заплащанията не е казус за Европа, като сходни схеми работят в страни като Чехия и Испания, без това да опонира на общностното право и Третата моторна инструкция. Дискусионна обаче е концепцията за въвеждане на смяната със задна дата, което се прави за да се пресекат опитите за търсене на компенсации по остарели случаи.

Три бързи ремонти

Предложението, целящо попречване на злополука в застрахователния бранш, е импортирано в края на предходната седмица сред първо и второ четене на другояче рутинни ремонти в Кодекса за застраховането от ръководителя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ). Тези няколко нови текста бяха значително предстоящи след дейното лобиране от сектора.

Най-важният от тях е изброяването на пет категории близки лица и фиксирането на оптимални заплащания за тях. Най-високи от по 20 хиляди лева са компенсациите за брачен партньор, брачна половинка, деца, родители. По 15 хиляди лева е таванът за обезщетения на брат или сестра на умрял, а по 5 хиляди лева за по-далечна съгласуваност, включително освен роднинска, само че и " прочувствена ", каквато се вкарва с тълкувателното решение на Върховен касационен съд.

Другият основен текст гласи, че в период от шест месеца след приемането на законовата смяна, експертна комисия на Гаранционния фонд, Комисията за финансов контрол и министерствата на опазването на здравето и труда и обществената политика би трябвало да приготвят план за единна методика, по която застрахователите в България изплащат нематериални вреди, каквито са тези за гибел при злополука.

Най-дискусионното предложение, за което не е ясно по каква линия е залегнало в плана, е въвеждането на лимитите да важи за всички застрахователни събития, настъпили преди влизането на закона в действие. Макар и противоречащо на съществени правила в правото сходен опит за вкарване на смяна със задна дата също не е казус за локалното законодателство, като в тази ситуация задачата явно е да се противодейства на лавината от каузи за компенсации по произшествия от последните пет години. Със сигурност обаче подобен законов текст носи риск от офанзива пред Конституционния съд.

В своя позиция до медиите от Института за пътна сигурност обявиха, че настояването да се фиксира в закон цената на човешкия живот, опонира на закона, на съществени правила в правото, на морала и на разбирането на обществото. Тази рискова игра, която играят застрахователите и Менда Стоянова за сметка на хората, които за изгубили близки в произшествия, е освен единствено позорна, само че и съставлява насмешка с целия народ. Аргументът, че застрахователите работят на загуба е опит да се заблуди обществото, се показва в мнението.

Ако се вкара препоръчаното ограничаване ще се стигне до голямо напрежение и надълбоко възприятие на правдивост у всеки родите и/или дете, изгубили непосредствен, като получат 10 пъти по-малки суми от тези, които другите безусловно същи наследници са получили, считат специалистите на института.

Съобразено с практиката

Ако депутатите одобрят предлагането за лимитите, България ще стане една от няколкото европейски страна, в която се работи по този метод с изплащането на нематериални вреди. Няма да е неповторим и размерът, който е очакван за обособените категории родственици. Така да вземем за пример в Чехия еднократните закрепени суми за брачен партньор или брачна половинка са до 240 хил крони или 10 хиляди евро. В Испания, Белгия, Дания, Франция, Холандия също се работи по таблици с одобрени размери.

В момента другите застрахователни компании изплащат компенсации по лични методики, като сумата зависи и варира в необятни граници според от субективната преценка на съответния правосъден състав. Средната сума, изплащана на околните на умрял в злополука, е 95 хиляди лева Те обаче са плащани единствено на най-близките, тъй че въвеждането на предели ще докара до приемането на по-малки суми от обособените претендиращи за приемането им, само че пък ще се получават от повече на брой близки.

Най-издържаното решение на казуса е изработването на единна методика, за която обаче шест месеца наподобяват като прекомерно упорит период. Практиката в множеството развити страни е нематериалните вреди да се заплащат не на " калпак ", а след прецизни калкулации на материално-финансовите връзки сред починалия и околните му. Резултатът на някои места планува изплащането на прехрана, осигуровки, такси за образование на децата. В страни като Малта и Словакия, пък да вземем за пример, компенсации за нематериални вреди при произшествия не се плануват, защото се приема, че болките и страданията няма по какъв начин да бъдат измерени в пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР