Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени

...
Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени
Коментари Харесай

НОИ изпраща над 81 000 уведомителни писма на бъдещи пенсионери

Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени и документите, които всеки следва да показа дружно със заявката за разпределяне на пенсия

Националният застрахователен институт (НОИ) ще изпрати 81052 лични уведомителни писма до всички обезпечени лица, които през 2019 година навършват изискуемата от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на ранно пенсиониране.
Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени и документите, които всеки следва да показа дружно със заявката за разпределяне на пенсия.
Такава акция Национален осигурителен институт прави за втора поредна година – през 2017 година персонални писма получиха 82 782 души. Целта на уведомяването е да бъде обезпечено задоволително време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набирането и оформянето на всички нужни документи по отношение на излизането им в пенсия. Това освен обезпечава успокоение на лицата при подготовката на пенсионирането, само че и усъвършенства самото пенсионно произвеждане.
През 2019 година изискуемата за дамите възраст за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст е 61 години и 4 месеца, а за мъжете – 64 години и 2 месеца. Правото на пенсия се придобива при съществуване на 35 години и 8 месеца застрахователен стаж за дамите и 38 години и 8 месеца застрахователен стаж за мъжете. Необходимо е обаче и двете условия (за навършена възраст и за добит застрахователен стаж) да са изпълнени по едно и също време.
Националният застрахователен институт предлага на обезпечените лица да се снабдят с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национален осигурителен институт. Такъв код те могат да получат във всяко териториално отделение на институцията. ПИК дава елементарен и комфортен метод за прилагане на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на Национален осигурителен институт, както и разрешава на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на обезпечените лица.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР