Освен че са едни от най-симпатичните водни обитатели на света,

...
Освен че са едни от най-симпатичните водни обитатели на света,
Коментари Харесай

Видрите: най-сладките еколози

Освен че са едни от най-симпатичните водни жители на света, морските видри играят основна роля в изчистването на парниковите газове от атмосферата. Според изследване, оповестено от сп. New Scientist, в случай че популациите на застрашените от измиране животинки бъдат възобновени до естествените им равнища, 10 милиона тона въглероден двуокис ще бъде изчистен от морските екосистеми. Какво по-добро оръжие в битката против замърсяването и световното стопляне?

През 18. и 19. век стилните трендове карат ловците в Западна Европа и Америка да унищожат към 90% от видрите поради кожите им. Усилията на еколозите разрешават на типа да се възвърне до 125 000 броя до 1970 година Напоследък обаче той още веднъж изчезва и в Тихия океан към Северна Америка през днешния ден остават към 70 000 видри.

Морските видри са изключително значима частица в процеса на изсмукване на CO2 от екосистемите от околната среда. Те се хранят с морски таралежи и по този начин разрешават на тяхната обичана закуска - кафявите водорасли, да се развива необезпокоявана. По този метод всеки квадратен метър, населяван от симпатичните същества, чисти 0,18 кг въглероден двуокис годишно, изяснява биологът Крис Уайлмърс от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Това количество не е кой знае какво, само че умножено по територията на крайбрежните води към континентите, които населява морската видра, цифрата на почистените газове става забележителна. Според New Scientist, видрите могат да " пернат " такова количество CO2, което през днешния ден на европейския пазар се пресмята на към 700 млн. $ - и то единствено за една година. Това е още един мотив да спасим морските видри от изгубване, с изключение на обстоятелството, че в действителност са сладки.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР