Освен бежанска вълна войната в Украйна предизвика и силен трус

...
Освен бежанска вълна войната в Украйна предизвика и силен трус
Коментари Харесай

70% по-скъпи въглища: войната превърна суровините в почти луксозни стоки

Освен бежанска вълна войната в Украйна провокира и мощен трус в икономическата непоклатимост на света - втори за малко време след коронавирус рецесията. В резултат на съветската инвазия в Украйна от 24 февруари 2022 година до в този момент цените на доста съществени артикули са се повишили доста. Това важи изключително за въглищата и пшеницата, чиито цени са пораснали приблизително с 60% и 70% по отношение на началото на годината, сочи последният отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Покачването е доста и за други значими групи първични материали - да вземем за пример горивата, като растежът при газа и нефта е сред 25% и 55%. На пазара на металите също има основни земетресения, като никел и платина да вземем за пример са поскъпнали приблизително с сред 21% и 47%.

Русия и Украйна имат доста въздействие върху международната стопанска система заради ролята си на огромни снабдители за редица съществени първични материали. Те включват изкопаеми горива, селскостопански артикули, както и някои типове метали. Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз двете страни дружно съставляват близо 30% от международния експорт на пшеница, 15% от износа на царевица, 20% от износа на минерални торове и природен газ, както и цели 11% от международния експорт на нефт.

Ръстът на цените на суровините неизбежно води до мощно повишение на инфлационните процеси в голям брой страни, демонстрира разбор на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Последиците от войната в Украйна се усещат най-често в всекидневието на хората посредством покачването на цените на стоките и услугите за бита. Въздействието на възходящите цени се отразява мощно в Европа и изключително в прилежащите на Украйна страни . За Литва анализаторите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да вземем за пример предвиждат инфлация 15.6% за 2022 година - спрямо предходната прогноза от декември 2021 година това е нарастване с 12.4 процентни пункта. Прогнозите за годишната инфлация в страната ни пък варират сред 9 и 14%.
Реклама
Рязкото нарастване на цените на силата и храните поражда компликации за хората с ниски приходи и усилва продоволствената неустановеност в най-бедните стопански системи в света. Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз натискът върху веригите за доставки и цените на суровините се чака последователно да отслабне до 2023 година, а до тогава би трябвало да се усети и въздействието на повишаващите се лихвени проценти. Въпреки това се планува главната инфлация да се резервира в доста огромни стопански системи до края на годината.
Песимизъм на хоризонта
Перспективите за стопански напредък пред огромните международни стопански системи в този момент са доста по-мрачни, в сравнение с в края на предходната година, главно поради войната. За Германия Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда стесняване на растежа до 1.9%. Най-засегната от инфлацията рецесия ще се окаже точно Русия, като се чака номиналният Брутният вътрешен продукт да се срине с над 12% на годишна база през 2022 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака растежът в съвсем всички стопански системи да бъде доста по-слаб от предстоящото преди шест месеца.

Много от най-силно засегнатите страни ще бъдат в Европа, която е мощно подвластна от хода на войната поради вноса на сила и бежанските потоци. Държавите по света ще бъдат наранени от по-високите цени на суровините, което ще усили инфлационния напън и ще понижи действителните приходи. Това в допълнение ще попречва възобновяване. Забавянето на растежа съгласно отчета е цената на войната, която ще бъде платена посредством по-ниските приходи и по-малкото благоприятни условия за работа.
Реклама Свързани публикации Инфлацията към този момент е по-висока от тази преди международната финансова рецесия 15 юни 2022, 12:43 Прогнозите за все по-висока инфлация и по-нисък напредък в България се усилват 27 април 2022, 15:02 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР