Освен антикризисните мерки, още много неща се постигнаха с актуализацията

...
Освен антикризисните мерки, още много неща се постигнаха с актуализацията
Коментари Харесай

Мая Димитрова: Основната цел на мерките, които предлагаме е да се облекчи живота на хората

Освен антикризисните ограничения, още доста неща се реализираха с актуализацията на бюджета.

Не бива да пропущаме безплатните детски ясли и градини. Също по този начин би трябвало да отбележим и обществените ограничения за най-уязвимите групи, каквито са пенсионерите. Средното нарастване на всички пенсии ще бъде към 20% и присъщото тук е, че коронавирус добавката ще бъде преобразувана в антиинфлационна такава. По този метод размера на пенсиите в рамките единствено на 1 година от 300 лв. ще стане 467 лева, което е 56% нарастване. ” Това съобщи националният представител от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Мая Димитрова в ефира на Евроком и добави, че социалистите ще продължат да се борят, с цел да има от 1 октомври нови преизчисляване на всички пенсии, което да подсигурява правдивост на възрастните хора.

По думите ѝ нулевото Данък добавена стойност на хляба е една от главните антикризисни ограничения и ще спомогне, в случай че не за понижаване, то най-малко за опазване цената на хляба. „ Не би следвало и търговците или производителите да спекулират с цената ”, добави още Мая Димитрова.

„ Трябва да мислим, че след летния сезон идва зимата и хората може да бъдат сложени пред неспособност да заплащат своите сметки за ток и парно. В антикризисните ограничения е заложено да се направи рекомендация към КЕВР, с цел да има 2 цени за тока, парното и топлата вода. И тези цени да бъдат въз основата на потреблението и фамилиите с по-ниско ползване да заплащат по по-ниските цени. Всъщност това са ограничения в дълготраен проект, с цел да могат хората да са по-спокойни в дълготраен проект ”, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия ограниченията, които са ориентирани към хората с ниски приходи.

Според нея съществена част от ограниченията са ориентирани и към работещите, както и към фамилиите с деца. „ Става въпрос за данъчните облекчения – приспадането от данъчната основа за 1 дете, която се подвига от 4500 лева се подвигат на 6000 лв. ”, добави Димитрова.

Сред другите съществени ограничения, които тя разяснява са повдигането на прага за регистрация по Данък добавена стойност на компаниите от 50 на 100 хиляди лв., както и рухването на акциза върху природния газ, електрическата енергия и метана.

За компаниите се предлага прага на регистрацията по Данък добавена стойност от 50 хиляди да се вдигне на 100 хиляди лв., което би улеснило бизнеса. „ За водачите се предлага понижение от 25 стотинки на литър гориво, като тук става дума за всеобщите горива ”, добави още националният представител от Българска социалистическа партия.

„ Проблемът в опазването на здравето е голям и ние като политическа партия сме декларирали, че съществена мярка тук е лечебните заведения да престанат да са търговски сдружения, само че това са неща, които изискват бездънен разбор и доста време ”, акцентира Димитрова по отношение на измененията в опазването на здравето.

„ По-високите налози за хората, които имат свръхпечалби от компаниите е въпрос на политическа воля. Тези ограничения би трябвало да влязат в действие с идната актуализация на бюджета ”, сподели още тя и разгласи, че главната цел на ограниченията са да облекчат живота на хората.

В умозаключение Мая Димитрова сподели, че социалистите ще работят за по-голямата децентрализация на общините и в тях да остават повече средства, с които те да оперират.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР