Освен, ако не се засилят средствата на дипломацията, Израел и

...
Освен, ако не се засилят средствата на дипломацията, Израел и
Коментари Харесай

Застава ли Израел между Русия и Иран

Освен, в случай че не се засилят средствата на дипломацията, Израел и Иран вървят към открит спор. Това е разбиране, което споделят към този момент освен началниците на военните щабове в Близкия изток, Вашингтон и Москва, само че и анализаторите на процесите в района. Напрежението сред Техеран и Тел Авив сложи Русия в сложен избор сред две страни, с които в новата си история има най-вече положителни връзки.

За да откри метод за изпускане на напрежението, съветският президент Владимир Путин пробва да сближи позициите си с премиера на Израел, Бенямин Нетаняху и да го убеди, че боен конфликт не е в полза на никой. На 28 май израелското издание The Jerusalem Post оповести сключването на съглашение сред Русия и Израел, съгласно което Русия би трябвало да накара Иран да се изтегли от позициите си в Южна Сирия. Путин ще направи всичко допустимо да понижи опцията за боен спор, само че това няма да е елементарно – Иран е съдружник на Москва в Сирия, а Израел е стратегически и търговски сътрудник на Русия.

Израел и Иран са върли врагове, само че за първи път Израел удря непосредствено ползите на Техеран чрез инфраструктурата му в Сирия.

Иран: Ще изравним Тел Авив и Хайфа със земята

През последните няколко години Иран укрепи позициите си в Сирия и построи мощна мрежа от милиции, които да обслужват ползите му за продължително настаняване в страната.

В името на осъществяването на тази цел, Техеран влага близо 16 милиарда $, както в поддръжка на сирийските държавни сили, по този начин и в основаването на серия от бастиони към стратегически обекти като електроснабдителна мрежа, автомагистрали и хранилища за боеприпаси.

Иранците разполагат с дузина военни бази, всяка от които има потенциал от 500 до 3000 души. Тези бази са разпределени из територията, следена от сирийския режим, като 9 от тях са ситуирани в Южна Сирия и Дамаск. Само на 50 км от най-близкия израелски граничен патрул, Иран разполага със разбъркан контингент от към 3000 души - членове на иранската Революционна армия, Хизбулла и иракски милиции. Малко по на север, в Централна Сирия, Хизбулла построи благодарение на Иран свои пунктове към границата сред Сирия и Ливан с концепцията да трансферира свои сили по-лесно и бързо. В иранските бази са ситуирани и ракетни установки, обсегът на всяка от които може да доближи без проблем вътрешността на Израел.

Цялата огромна инфраструктура, която иранските инженери построяват от 2012 година насам, е подчинена на концепцията на Техеран да трансформира Сирия в своя платформа, откъдето да има достъп до Средиземно море и газовите находища на страната в Източна Сирия. На 27 май тази година, иранското командване съобщи, че не се разисква евакуиране на сили от Сирия, с което бяха прекъснати спекулациите измежду интернационалните медии дали въпреки всичко Иран няма да реши да понижи наличието си под натиска на Израел.

От своя страна, Израел извърши към този момент над 120 удара в Сирия от 2012 година насам. Тези удари поразяваха цели, свързани най-много с Хизбулла. Ливанската организация от дълго време е измежду най-големите врагове на Израел, като от Южен Ливан постоянно заплашва северните патрули на израелската войска. Израел и Хизбулла имат история на военни конфликти от 1980-те, измежду които и война през 2006 година, когато за един месец на сражения бяха разселени над един милион ливанци и 500 000 израелци.

С включването на Хизбулла в сирийската революция Израел реалокира фокуса си върху позициите на организацията в Сирия. Там ливанската организация съумя да натрупа опит в сраженията в помощ на сирийския режим и да се снабди с нова техника, предоставена от Иран. Ето за какво Израел смята, че все още най-голямата заплаха за сигурността му идва откъм позициите на Иран в прилежаща Сирия.

Събитията от 10 май демонстрираха, че Израел трансформира тактиката си против Иран. Всички над 100 израелски удара до момента, не могат да се съпоставят като значителност с бомбардировките, които Тел Авив предприе от началото на 2018 година До предходната година, израелските самолети правиха интервенции по-скрито, а израелските медии рядко разгласиха материали, свързани с задачите.

Ракетен конфликт сред Израел и Иран над Сирия

В Сирия Израел и Иран ускоряват сенчестата война между тях

От февруари насам, нещата се трансформираха. Нетаняху ускори както реториката си против Иран, по този начин и съответните дейности. За първи път израелски самолети бомбардираха инфраструктурата на Техеран в Сирия. Извършени бяха удари против бази, които са командвани непосредствено от иранската Революционна армия. Над 20 пъти Израел нападна сходни уреди в покрайнините на сирийската столица Дамаск, провинция Хомс и към пустинния град Палмира. Общият брой на починалите военни при тези набези е стотици, като десетки са убитите ирански офицери, военни съветници, висши командири от Революционната армия и членове на Хизбулла и други про-ирански милиции.

На 10 май от иранските бази в Южна Сирия бяха изстреляни 20 ракети по израелски позиции на Голанските възвишения, което докара до ответен удар. Впоследствие израелската авиация извърши масирани удари по ирански бази в региона на Дамаск и Хомс, а в офанзивата участваха близо 30 самолета – най-голямата сходна намеса на сирийската територия от страна на Израел от времето на войната със Сирия през 1973 година Бяха изумени над 50 обекта – евентуално всяка от базите, за които се знае, че Иран е построил в Сирия.

Събитията от 10 май сложиха нов връх в напрежението сред Иран и Израел. Двете страни продължиха размяната на огън и в дните по-късно, а през миналия уикенд Израел даже изпрати боен аероплан F-35 над ливанската столица Бейрут, с цел да покаже, че може да нападна Хизбулла даже в тяхната съществена база, ситуирана в южните региони на града.

Новият миг във враждуването сред Иран и Израел е пасивността на Москва

Русия, която е съдружник на Иран, има свои четири бази в Сирия, като всяка от тях е снабдена с мощни радари и противовъздушни установки, които биха могли да затруднят всяка една израелска офанзива. Но те не бяха задействани нито един път за всички въздушни удари, които Израел извърши до момента. Всъщност, радарите оставиха въздушното пространство над Сирия и Ливан свободно за израелските самолети. Русия и Израел имат също по този начин гореща линия между тях, с цел да са сигурни, че силите им няма да се засекат.

Какъв извод може да се извади от това държание на Москва? Има ли евентуално Русия и Иран да се отдалечат? И какво значи всичко това за необявената война сред Иран и Израел?

Откакто през 2015 година Русия влезе в Сирия на страната на сирийското държавно управление, нейните въздушни сили дават помощ и на силите на Хизбулла и Иран. В този ред на мисли, руснаците постоянно са изпълнявали съюзническия си ангажимент. Но напрежението сред Израел и Иран от началото на май изисква нов метод. За Москва е ясно, че в случай че Израел продължи с ударите, това ще провокира открит отговор от Иран и това ще докара до дестабилизация на целия район. При допустима дестабилизация, властта на сирийския президент ще бъде под опасност – нещо, което руснаците не желаят да позволен сега.

Именно това напрежение докара до серия от договаряния и срещи сред Израел и Русия. Според израелските медии, руснаците би трябвало да убедят Иран да се изтегли от Южна Сирия, на тяхно място да се настанят сирийски държавни елементи, а Израел ще спре с ударите. За попречване на допустима борба ще бъде основана буферна зона по границата от 24 км.

В реалност използването на този проект ще е мъчно. Трябва да напомним, че към този момент има сходно съглашение от 2017 с присъединяване на Йордания и Съединени американски щати, само че то не влезе в действие. Израел се опълчва на наличието на Иран в Сирия като цяло, а израелските удари са осъществявани надалеч от граничната зона. От своя страна Иран има своите си ползи и не е ясно по какъв начин Русия ще убеди съдружника си да изтегли силите си.

Иран е главен съдружник на Русия в спасяването на сирийския режим. Но напрежението сред Иран и Израел се усилва от ден дневно. Досега Русия си затваряше очите за ударите на Израел, само че това породи и анти-руски настроения измежду консерваторите в Техеран, които сигурно ще застанат против всеки опит да се реализира съглашение с Израел при сегашните условия. Казано в резюме – към този момент Израел и Иран вървят към спор, който ще сложи Русия пред сложен избор сред страни, с които има положителни връзки.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР