Остров Св. Иван до Созопол продължава да изненадва археолозите. Девет

...
Остров Св. Иван до Созопол продължава да изненадва археолозите. Девет
Коментари Харесай

Ново откритие на остров Св. Иван до Созопол

Остров „ Св. Иван " до Созопол продължава да изненадва археолозите. Девет години откакто в основите на античния манастир „ Св.Йоан " бяха открити мощите на светеца, преди дни екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри аязмото на светата обител, което се оказа покрай манастирският храм от 5 век.

По предварителни данни размерът на това антично водохранилище е повече от 60 кубически метра, а непрекъснатият приток на изворна вода не е спирал повече от 1500 години.
Проф. Казимир Попконстантинов: " Това е, бих го нарекъл епохално изобретение не поради друго, а поради това, че към момента има вода, 9 както е в самото начало. "
Вътре аязмото е завършено по същия метод с арки, както извън. В източната му част има преливник. Почти във всички замъци в България има такива уреди, споделя проф. Попконстонтинов

Проф. Казимир Попконстантинов: " Но по този метод построено и съхранено в продължение на 1500 години ние нямаме. "

За да бъде непокътнат античният манастир „ Св.Йоан " за националната и международна просвета, са нужни средства за консервация.

Димитър Недев - шеф на Автомагистрала Созопол: " Считам, че е време созополската общност, Министерството на кутурата да предприеме незабавни ограничения за запазване и бъдеща социализация на тази реликва. "
Ако идващото лято обектът бъде финансиран от Министерството на културата, следва да бъде изработен сондаж, който да откри дали аязмото стъпва върху по-ранно оборудване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР