Остров Лесбос ще бъде изпразнен“ от всички мигранти и бежанци

...
Остров Лесбос ще бъде изпразнен“ от всички мигранти и бежанци
Коментари Харесай

Гърция обеща да освободи Лесбос от всички мигранти до Великден

Остров Лесбос ще бъде „ изпразнен “ от всички мигранти и бежанци до идващия Великден. Това даде обещание в изявление за английския народен всекидневник The Guardian гръцкият министър за гражданската отбрана Михалис Хрисохоидис, приветствайки предлагането на Германия да одобри 1500 души, останали без заслон след пожара в лагера „ Мория “. 
„ Всички те ще изоставен “, безапелационен бе министърът. „ От към 12 000 бежанци тук сега, планувам 6000 да бъдат трансферирани на континента до Коледа, а останалите до Великден. Хората на този остров са претърпели доста. Те бяха доста търпеливи ". 
Около 70% от търсещите леговище, пребиваващи на Лесбос, са жители на Афганистан. Те ще получат статут на бежанци и документи, с които ще могат да пътуват, изясни Хрисохоидис. Признатите бежанци могат да се реалокират в друга държава-членка на Европейски Съюз в период до три месеца, като употребяват документите.
Във вторник гръцката полиция задържа петима души по отношение на пожарите в лагера и търси още един човек. Властите не разкриват повече детайлности от следствието, само че подозират, че палежът е осъществен от недоволните жители на „ Мория “.
 Пожар край бежански лагер на остров Самос Пожар край бежански лагер на остров Самос
Пожар е избухнал нощес край бежанския лагер на гръцкия остров Самос, съобщи ДПА, представена от БНР. Кметът на град Вати посочи, че жар...
Във вторник огромната коалиция в Германия се съгласи да одобри общо 1553 души от 408 фамилии, чийто предпазен статут е доказан от гръцките управляващи, съобщи представителят на Ангела Меркел. Миналия петък Германия съобщи, че ще води до 150 от почти 400 непридружени малолетни от лагера, където над 12 000 души са останали без дом след пожара от ранните часове на 9 септември.
„ Много обилно, доста самоуверено “, разяснява Хрисохоидис жеста на положителната воля на Берлин. „ В цяла Европа страните имат свои вътрешнополитически проблеми по този въпрос, само че също по този начин мисля, че те (държавите от ЕС) виждат, че пазиме границите на Блока, ние сме понижили доста потоците от мигранти “.
В понеделник Меркел настоя, че всяко прекачване на мигранти в Германия ще би трябвало да върви ръка за ръка с по-широка европейска самодейност, наблягайки поддръжката си за гръцките проекти за нов приемен център за мигранти на остров Лесбос, отбелязва още организация " Фокус ".
Освен Люксембург, никоя друга страна до момента не е показала подготвеност да взе участие в общоевропейско решение на рецесията с мигрантите от „ Мория “. Някои страни, като Австрия да вземем за пример, изрично отхвърлиха приемането на хора от опустошения лагер. „ Ако се поддадем на този напън в този момент, тогава рискуваме да допуснем същата неточност, която направихме през 2015 година “, съобщи канцлерът Себастиан Курц, визирайки решението на Меркел да одобри огромен брой бежанци преди пет години.
Германските апели за схеми за презаселване срещнаха опозиция и от Гърция, където министър председателят Кириакос Мицотакис упрекна някои от мигрантите в „ Мория “, че се пробват да изнудват държавното управление му, извършвайки тенденциозен палеж на лагера.
 Петима задържани за пожара в „ Мория “ Петима задържани за пожара в „ Мория “
Гръцката полиция арестува петима души за палежа в бежанския лагер „ Мория “ на гръцкия остров Лесбос, съобщи гръцкият министър...
Хризохоидис настоя, че е от решаващо значение жителите на „ Мория “ да се реалокират във краткотраен лагер, покрай Митилини, пристанищната столица на острова, който държавното управление - благодарение на армията, е построило. Седем дни след първия пожар единствено 1000 души са се съгласили да влязат в новото оборудване.
Правоцентристкото държавно управление на Атина е назначило неправителствени организации и е популяризирало многоезични известия в опит да насърчи преместването, заявявайки, че новият център обезпечава безвредно място за претендентите. Мнозина жигосаха оборудването като „ нова Мория, още един затвор “.
С възходящото напрежение гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи загатна за вероятното потребление на мощ, в случай че разселените мигранти откажат да се реалокират непринудено. Девет отряда на полицията за битка с безредиците са изпратени на острова. „ Ако това не е допустимо посредством полемика, тогава ще би трябвало да се употребява полицията “, съобщи той пред Mega TV. „ Тяхното обвързване е да се реалокират в новия обект “, добави министърът, като за първи път призна, че фамилиите евентуално ще прекарат зимата в палатки.
Гръцкото държавно управление даде обещание да построи нова конструкция на острова, която ще се ръководи взаимно от организации на Европейски Съюз, само че точното ѝ място към момента не е несъмнено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР