Остро възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически

...
Остро възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически
Коментари Харесай

Камарата на следователите с остри упреци към Радев


Остро възразяваме против опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически битки и кавги, целящи дискредитирането на институцията, статута на българските магистрати и независимостта на правосъдната власт. Това се споделя в декларация на Управителния съвет на Камара на следователите в България /КСБ/, съобщи БГНЕС.

Като най-представителната съсловна организация в системата на правосъдната власт, чиито цели са одобряване законността и противопоставяне на престъпността, отбрана правата на индивида и ползите на гражданското общество, сме изключително бдителни към опитите за интервенция върху активността на правоприлагащите органи. Считаме, че следствията, водени от Прокуратурата на Република България, от която следователите са част и осъществените по тях дейности са на кардинална основа и произтичат само и единствено от Закона, без значение от разследваните лица и ведомствата и институциите, които те съставляват. Навежданите през последните дни, посредством изказвания на политици, изказвания за неравнопоставеност и избирателност при осъществяване на следствия против лица, заемащи високи държавни длъжности, се явяват пряк опит за интервенция в независимостта на Прокуратурата и слагането й в обстановка на взаимозависимост от политически субекти, декларират от камарата.

Следим с безпокойствие изказванията на президента Румен Радев през последните дни, в които той намерено атакува дейностите на правоприлагаците органи. В серия от политически изявления – „ Прокуратурата приказва с гласа и работи с способите на жълтите медии “, „ Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за голяма корупция и обир на държавни средства издава боязън и зависимости “ съобщи, че не има вяра на прокуратурата и изиска оставката на основния прокурор. Подобни изказвания и то от президентската институция освен, че дават неприятен сигнал за държавност та, само че и приказват за неуважение разделянето на управляващи те, като главен принцип на правовата страна. Считаме, че тези изказвания накърняват престижа на Държавата, институциите и в частност цялата правосъдна власт, с изключение на във вътрешен проект, по този начин и пред интернационалните ни сътрудници, акцентират в декларацията от КСБ.

В този смисъл остро възразяваме против политическия напън, целящ да провокира скандал и политическа рецесия в страната, външна интервенция в работата на самостоятелната правосъдна власт и слагане под подозрение професионалните ни дейности при одобряване законността, противодействието на престъпността и отбрана на гражданските права и ползи. Наред е това от КСБ не одобряваме изказванията на обособени политици, квалифициращи ни като част от „ хунтата “ и „ мафията “ в правосъдната система.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии да отстояват разделянето и независимостта на всяка една от трите конституционно избрани управляващи в страната и да не позволяват институционални и междуличностни спорове, се споделя още в декларацията на КСБ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР