Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и

...
Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и
Коментари Харесай

Външно министерство с подробности за евакуацията на Българите от Украйна

Остро осъждаме извънредно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус. Това е жестоко тъпчене на интернационалното право и считаме това за акт на експанзия против самостоятелна страна. Това сподели на брифинг заместник-външният министър Ирена Димитрова.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 974

" Призоваваме Русия за неотложно преустановяване на военните дейности и евакуиране на силите й. Заедно с НАТО, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия призовавахме за деескалация и разговор, само че Русия избра различен път “, добави тя.

" В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя посочи, че наоколо до постройката няма стратегически обекти и не се чакат ракетни закани. „ Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на жителите, които имат потребност ”, акцентира зам.-министърът.

Тя означи, че в символ на взаимност с Украйна тази вечер постройката на МвнР ще бъде оцветена в цветовете на знамето на страната. Това ще се случи в 19.00 ч.

Външно министерство е получило лист за незабавна потребност от Украйна.

" Списък с неща за първа помощ: облекла, храна, питейна вода, артикули, строителни материали. Предали сме този лист на комптентните ведомства в България ", увери зам.-министърът. 

Относно евакуацията тя съобщи, че се работи с тясно съдействие с посолствата на Румъния, Съединени американски щати, Англия и Украйна, с цел да се обезпечи бърз и безконтролен достъп.

„ Информирали сме тези посолства през кои точки считаме да се премине с българските рейсове с наши жители, с цел да имаме подпомагане при нужда ”, съобщи Димитрова. 

„ От месец обратно Ситуационният център на Министерство на външните работи е подхванал редица стъпки, с цел да осведомяваме българските жители за обстановката в Украйна. Преди три седмици посъветвахме българските жители да изоставен Украйна, поради ескалиращата обстановка и информацията, с която разполагахме. Всеки миг се надяваме, че ще имаме рейсове, които ще тръгнат от Одеса към България, с към 130 индивида. Има рейсове наоколо до границата с Украйна, които са тръгнали до Киев. 4 рейса ще стигнат до такава степен. Работим за още два рейса до Одеса за на следващия ден. Нашите консулски чиновници спомагат на всички български жители без постоянни документи за идентичност. Издават се краткотрайни паспорти, с цел да могат да се приберат до България. Всички вероятни ограничения са взети “, увери шефът на Ситуационния център Антон Марков.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 974  Шофьор оцеля по знамение, откакто съветски танк премаза колата му Шофьор оцеля по знамение, откакто съветски танк премаза колата му  ДЕН 2 - Зеленски е отведен в скришен бункер, до момента в който съветските войски се доближават към Киев ДЕН 2 - Зеленски е отведен в скришен бункер, до момента в който съветските войски се доближават към Киев  Путин благодари на сирийския президент за поддръжката Путин благодари на сирийския президент за подкрепата
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР