Остро осъждам вандалския акт срещу македонския културен клуб в Благоевград

...
Остро осъждам вандалския акт срещу македонския културен клуб в Благоевград
Коментари Харесай

Пендаровски осъди вандализма срещу клуба в Благоевград, поздрави македонските полицаи

Остро съдя вандалския акт против македонския културен клуб в Благоевград " Никола Вапцаров ". Вандализмът и сходни закононарушения не са европейски полезности и е належащо наказание и несъмнено откриване и надлежно наказване на причинителите на това действие.

Това съобщи в неделя македонският президент Стево Пендаровски, представен от МКД. 

Същевременно обаче той изрази страдание и за случаите на македонската граница, породени от група жители на Република България, водени от депутати в техния парламент. Изразявам съжалението си, че не сме очевидци на наказание на офанзивите, ориентирани против македонски служители на реда и македонски институции, написа във " Facebook " македонският президент Стево Пендаровски.
 Демерджиев: Властите в РСМ не съблюдаваха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев
Демерджиев: Властите в РСМ не съблюдаваха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Подобен метод не е пътя, съобщи вицепремиерът

" Поздравявам чиновниците на полицията и способените органи за проявеното достолепие и професионализъм при справяне с нападателните вандали. Искам да се базира и на изявлението на някогашния дипломат на Република България в Република Северна Македония и сегашен евродепутат Александър Йорданов, което съдържа обиди и унизителни изречения за македонския народ , изцяло неуместни за посланик и член на Европейския парламент. В случая прибавям, че не става дума единствено за неналичието на обикновена просвета от страна на посочения човек, само че и за най-грубата форма на език на омразата, която е невиждана в историята на македоно-българския връзки.

За страдание териториалните искания и отричането на македонската нация станаха всекидневие. За сходни отрицателни прояви чакаме навременна и съответна реакция от публична София ", съобщи Пендаровски.
 РСМ не знаела за българска делегация за честванията на Гоце Делчев, Министерство на външните работи опровергава
РСМ не знаела за българска делегация за честванията на Гоце Делчев, Министерство на външните работи опровергава

Посолството ни е уведомило публично Скопие за визитата, изпратени са и три вербални ноти

Припомняме, че по-рано през днешния ден, министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски дефинира вчерашните дейностите на македонските сили на реда на границата с България като образец по какъв начин работи една европейска полиция.

Есъщност през вчерашния ден Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево - Деве Баир " беше затворен с часове, като за причина бе посочен механически проблем в системата, а доста българи въобще не бяха позволени в РСМ за честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, в това число публицисти. Трима българи бяха задържани и наказани небрежно, а Министерство на външните работи оповести данни за упражнено принуждение от страна на македонските гранични управляващи.

" Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички елементи на Министерство на вътрешните работи за извънредно добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев ", посочи Спасовски.
 Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и
Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и " спонтанни митинги "

Граждани не бяха позволени до църквата " Свети Спас "

" Както пред гроба на великия Гоце в храма " Св. Спас ", по този начин и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задания и сполучливо се оправи с това събитие от най-висша степен от позиция на сигурността - типичен образец по какъв начин работи една полиция от европейско равнище ", разяснява той.

Македонският вътрешен министър " благодари на жителите, медиите и новинарите, които са показали схващане и по допустимо най-професионалния метод са съдействали за почтено честване на великия Гоце Делчев ".

В цитираното нагоре от Пендаровски изказване на Александър Йорданов, той декларира, че " не съществува македонска нация. Ако имаше такава, то с нея трябваше да се отъждествяват и албанци, власи, турци, роми, които живеят в Северна Македония. Но няма такова нещо. "  
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР