Остро осъждам нападението срещу язовира Нова Каховка“, което застрашава множество

...
Остро осъждам нападението срещу язовира Нова Каховка“, което застрашава множество
Коментари Харесай

Радев осъди нападението срещу язовира „Нова Каховка“

Остро съдя нападението против язовира „ Нова Каховка “, което заплашва голям брой цивилни, съставлява сериозен риск за околната среда, както и заплашва сигурността на Запорожката атомна електроцентрала. Виновните за този възмутителен акт би трябвало да понесат отговорност.

Това написа президентът Румен Радев в Twitter.

 

Язовирната стена се скъса след гърмеж в нощта на понеделник против вторник. " Нова Каховка " поддържаше най-големия украински водоем. След детонацията водите от Днепър наводниха първо близките обитаеми места. Хиляди хора, живеещи по поречието на реката, бяха евакуирани. В Южна Украйна не престават всеобщите евакуации. Прииждащите води доближиха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са съвсем напълно под вода. 

Руските и украинските сили взаимно се упрекват за бедствието, което наводни десетки села и остави популацията без качествена питейна вода. Надигат се паники и за сигурността на най-голямата АЕЦ " Запорожие ", която се охлажда точно от водите на Днепър. Според шефа на Международната организация за атомна сила обстановката е " още по-тежка и непредсказуема ", въпреки да няма непосреден риск сега. 

Към момента 17 000 души от десния бряг на река Днепър, следен от Украйна, са сполучливо евакуирани. Украинските управляващи упрекват Русия, че въпрепятства спасяването на хора, намиращи се в окупирани от нея райони. Става дума за 25 000 души. По първични данни 47 000 души в следените от Украйна и Русия региони са директно застрашени от гърмежа и последвалото наводняване, като цифрата сигурно ще нарасне.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР