Остри спорове се разразиха по повод идеята на управляващите висшето

...
Остри спорове се разразиха по повод идеята на управляващите висшето
Коментари Харесай

Безплатното образование дава шанс на децата, които не са родени със сребърна лъжичка в уста

Остри разногласия се развихриха във връзка концепцията на ръководещите висшето обучение в държавните университети да стане още веднъж гратис. Отново, тъй като преди години беше по този начин. Критикуващите властта са безапелационни, че това е популистка мярка, която няма необикновен смисъл. Други, като мен да вземем за пример считат, че с тази мярка ще се даде късмет на доста деца, които ориста е запратила в несъответствуващи фамилии, които не могат да им обезпечат положително обучение и удобен живот. Още Търновската конституция вкарва безплатното обучение и общинското самоуправление.

Криворазбраните показа на избрани прослойки от обществото ни през последните над 30 годините попиляха както едното достижение, по този начин и другото.

Къде другаде, в случай че не в областта на образованието приоритет би трябвало да са мозъкът, знанията, интелектът, шансът със личните си сили и качества младежите да реализират по-добри резултати!

За страдание у нас от над три десетилетия образованието не е гратис, с изключение на пожелателно на хартия, а резултатите от него са плачевни за нацията ни в целокупност.
Преди изумявахме с просветителната си стратегия, даже Желязната лейди - Маргарет Тачър, която през 70-те години на предишния век при визитата си у нас се впечатлила тъкмо, единствено и само от просветителната ни система.



Сега изумяваме света най-вече с дивотия и угодливост. Последните интернационалните проучвания сочат българските възпитаници като най-неграмотни на Стария континент. После тези необразовани отиват във ВУЗ-овете, а там пък е обществена загадка продаването и пазаруването на дипломи - нали помните скандалните разкрития наскоро на един учител от Югозападния университет по тематиката!? Преди това такива кавги тресяха и други образователни заведения.

Предците ни несъмнено се обръщат в гробовете си от тези модерни постижения на " цивилизацията ",

тъй като те са давали благо и драго да изучат децата си, продавали са ниви и мебелировка...
Днес в просветителните стратегии жестоко се погазват и повелите на Конституцията ни в член 23, че " Държавата основава условия за свободно развиване на науката, образованието и изкуствата и ги подкрепя. Тя се грижи за запазване на националното историческо и културно завещание " и така нататък
Мисля, че въобще не се грижи за опазването на каквото и да е завещание, допускайки децата ни да се образоват по учебници, в огромна част от които се пишат безспорни лъжи и даже откровени политкоректни нелепости. Ако не ми вярвате, погледнете какво написа в учебниците за националните ни герои и по какъв начин е направено това. Допуска се от МОН и администрацията в това ведомство е отговорна за това.
Колкото до безплатното обучение - за какво пък не. В последна сметка то е единствено стъпка в житейският път на всеки човек. Както споделя обичаният на доста генерации читатели магьосник на словото Марк Твен: Никога не съм разрешавал на учебното заведение да попречи на образованието ми.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР