Остри спорове и взаимни обвинения белязаха дебата през целия ден

...
Остри спорове и взаимни обвинения белязаха дебата през целия ден
Коментари Харесай

Остри спорове и обвинения в първия пленарен ден на парламента

Остри разногласия и взаимни обвинявания белязаха дебата през целия ден в Народното събрание. Народно събрание задължи премиера в оставка Бойко Борисов да пристигна на идващото съвещание на 21 април и персонално да показа Плана за възобновяване и резистентност.

ОСТАВКАТА НА " БОРИСОВ 3 "

Дали оставката на държавното управление би трябвало да бъде разисквана и гласувана от Народното събрание и дали министър председателят да участва - този въпрос нажежи пристрастеностите в пленарната зала.

Тази оставка е единствено пропукване на модела. Предстои доста работа, с цел да бъде изцяло отхвърлен този модел от ръководството на страната. Това е поредна политика, която разгради държавността, умъртви връзките сред институциите, която ни докара до последните места по приходи, на първите по корупция, на последно по имунизация, на първо по смъртност и така нататък, безапелационна беше Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия.

Тази оставка е окончателно закъсняла. Тази оставка трябваше да бъде подадена предходната година, когато българският народ протестираше. Днес е денят, в който желая да кажа положителни думи за хората,които се бориха за тази оставка и несъмнено ще е денят, в който я дочакаха - благодаря ви, другари, съобщи Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! ".

От ГЕРБ обявиха, че няма процедура да се разисква и гласоподава оставка на кабинета и приканиха съперниците си да сформират час по скоро кабинет, който да размени досегашния.

Не желая да диспутирам по правната тема. На мен ми е ясно в действителност каква е задачата. Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. Добре, направете го. Ама никакъв проблем. Само че, ще ви напомня, че вие не унижавате ГЕРБ и Бойко Борисов, вие унижавате всички хора, които са подкрепили този кабинет и са му дали отново още веднъж най-вече доверите, сподели Александър Ненков, народен представител от ГЕРБ.

Бях доста впечатлен от думите на сътрудника Ненков, че задачата на тази точка е да унижи българския министър председател. Не може български министър председател да бъде унижаван, като се вика в Народно събрание, когато би трябвало да се яви в Народно събрание, когато би трябвало да даде доклад пред Народно събрание, когато би трябвало да подаде оставка пред Народно събрание. За всеки български министър председател, за всеки министър, за всеки българин, това би трябвало да бъде въпрос на чест, сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

От " Демократична България " подсетиха, че гласуването на оставката не смъква отговорността от държавното управление на Борисов до избора на нов кабинет.

Когато имаме гласувана оставка, Министерски съвет извършва функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет. Така че, Конституцията доста ясно споделя какво ще се стане в интервала от гласуването и приемането на оставката до избора на нов ръководител на Министерски съвет, сподели Надежда Йорданова от " Демократична България ".

Със 156 гласа " за " Народното събрание одобри оставката на кабинета " Борисов 3 ".

МАЖОРИТАРНИЯТ ВОТ

От ГЕРБ оповестиха, че ще предложат мажоритарен избор през промени в Изборния кодекс.

Напомням на партията и парламентарната им група " ИТН ", че дружно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви претекстове, че те нямат болшинство в този парламент или поддръжка не могат да бъдат рационални с това да отдръпват предлагането, на което беше издигната акцията им няколко години поред за влизане в Народно събрание. Смятам, че не е добре, въпреки и за нов политически план да стартира с неистина към гласоподавателите си, сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

- Българска национална телевизия: Ако ГЕРБ внесат предложение за мажоритарен избор, вие ще го подкрепите ли?

Колеги, може умерено да прочетете какво написа Слави Трифонов днеска. Там е толкоз ясно. Предполагам, че сте задоволително умни, можете да съобразите какво ви е споделил. А и апропо - честита оставка най-сетне на мутрата, сподели Тошко Йорданов -от " ИТН ".

По-рано във Facebook профила си Слави Трифонов попита ГЕРБ за какво не са приели мажоритарната изборна система преди близо 5 години, когато имали властта и когато на референдум 2 милиона и половина българи пожелаха това. Според Трифонов, с цел да се вкара мажоритарна система се изисква сигурен парламент и време за всички софтуерни въпроси.

Понеже на Бойко Борисов му би трябвало да се закачи за Слави Трифонов и да каже: " Ооо, всичките сме за мажоритарни мандати и тука ще пометем останалите, а той си служи по този метод, разяснява Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! ".

От Българска социалистическа партия считат, че чистата мажоритарна система напълно не е удачна и не я поддържат.

В българските действителности тя ще докара до доста по-малко представителност на Народното събрание, без да споделяме, че ще докара и до по-лесното закупуване на мандати. Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнасят отговорно, сподели Крум Зарков.

От " Демократична България " също са срещу напълно мажоритарен избор.

Това в действителност ще повреди на българската народна власт, няма да й помогне. Което не значи, че не бихме обсъждали други форми, с които да се въведен по-засилен мажоритарен детайл или през по този начин да се каже възкръсване на преференцията или въвеждане на някаква смесена система, сподели ръководителят на " Демократична България " Христо Иванов.

КРАЙ НА ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ

За края на оперативния щаб от " ИТН " споделиха, че било извънредно време да се случи.

Както знаете от дейностите на НОЩ в границите на година и половина бяха множеството от тях нелогични на база и с политическите решения, несъмнено. Трябваше този щаб да бъде от експерти, а не от хора, които извършват политически поръчки, сподели Станислав Балабанов от " ИТН ".

- А вие какво оферирате?

Ние предлагаме, когато имаме опция, и в случай че имаме опция за ръководене, ще има и нов щаб сигурно с същински експерти, благодаря ви, сподели Балабанов.

Като огромна изненада - по този начин пулмологът Александър Симидчиев от " Демократична България " дефинира края на оперативния щаб.

В момента имаме здравна рецесия, която е от една година насам и ръководството на рецесията изисква да имаме ефикасни органи, които да ръководят този развой. За последната една година в никакъв случай не съм си разрешил да подлагам на критика щаба, въпреки, че не постоянно съм бил склонен с това, което се прави, счита доктор Симидчиев.

Според Движение за права и свободи това решение е безусловно нестимулирано, тъй като към момента не е преодоляна третата вълна на пандемията.

Знаем, че държавното управление в оставка би трябвало да извършва всички свои задължения, в това число и във връзка с ръководството на рецесията, на пандемията в подобен аспект този действен орган беше нужен и внасяше избрана изясненост, сподели доктор Джевдет Чакъров.

Съпредседателят на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова съобщи, че Бойко Борисов работи на правилото: " след мен и потоп ".

Премиерът разформирова здравния орган за ръководство на рецесията, с цел да отмъсти на българите. И без това имаше задоволително човешки животи, изгубени поради неприятното ръководство на рецесията и най-много с политическите решения, които не се съобразяваха с експертните.

Българска социалистическа партия посрещна решението за разпускане на щаба с паника.

В активността на щаба бяха позволени съгласно нас съществени пропуски в ръководството на здравната рецесия. Създадоха се доста непотребни страхове и доста спорни отзиви в обществото, само че оставянето на страната сега без ръководство на рецесията основава доста неприятни въпроси. разяснява доктор Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България ".

От ГЕРБ припомниха какво е записано в закона за здравето:

Отговорността за политиката в системата на опазването на здравето е на министъра на опазването на здравето и Министерски съвет, всички останали органи имат спомагателно значение. Моля ви за ред в залата по отношение на противоепидемичните ограничения, сподели доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

С овации от своите и под възгласи оставка от останалите депутати здравният министър в оставка напомни, че предизборната акция е свършила.

По време на тази предизборна акция и цяла година пред Министерство на здравеопазването част от вас обясняваха по какъв начин няма такава пандемия, част от вас гориха маски, част от вас назоваха докторите нарушители. Да може доста да викате за оправянето с ковид-ситуацията, само че и с третата вълна се справихме, сподели Костадин Ангелов - министър на опазването на здравето в оставка.

Благодаря, господин Хаджигенов, че си сложихме маската, тъй като денем не бяхте, добави той.

Проф. Костадин Ангелов прикани депутатите да потвърдят, че са на висотата да спасят цяла България.

Репортери: Николай Минков, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР