Остри реакции от Европа и света след принудителното отклоняване и

...
Остри реакции от Европа и света след принудителното отклоняване и
Коментари Харесай

След отклонения самолет: Евролидерите обсъждат допълнителни санкции за Беларус

Остри реакции от Европа и света след насилственото отклонение и приземяване в Минск на постоянен полет от Атина за Вилнюс. Самолетът към този момент се приземи в Литва, само че без беларуския публицист Роман Протасевич.

На борда е имало и един български жител. Беларуските управляващи изясняват дейностите си с получена бомбена опасност. Българското външно министерство приканва неотложно да бъде позволено на Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс. В Беларус той е арестуван по обвинявания за образуване на всеобщи вълнения и разпалване на обществена ненавист поради отразяването на митингите в Беларус в Инстаграм.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че виновните за отвличането на самолета би трябвало да бъдат глобени. Говорител на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел удостовери, че европейските водачи ще обсъдят на срещата си през днешния ден и на следващия ден налагането на спомагателни наказания за Беларус. Съединените щати също остро осъдиха задържането на опозиционен публицист и приканиха за незабавна среща на Съвета на Международната организация за гражданска авиация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР