Остри политически реакции в парламента след изказването на македонския премиер

...
Остри политически реакции в парламента след изказването на македонския премиер
Коментари Харесай

Остри политически реакции на думите на Ковачевски: Цинично и нагло! Унизително и обидно

Остри политически реакции в Народното събрание след изявлението на македонския министър председател Димитър Ковачевски пред Съвета на Европа, че България се отнася към РСМ както Русия към Украйна. Нападките му пред европейските водачи в Рейкявик прозвучаха след изказването на вицепрезидента Илияна Йотова в същата зала, че Скопие редовно погазва правата на българите.

От ГЕРБ и Има Такъв Народ излязоха в заявления, а останалите партии показаха позиция в коридорите. „ Обръщам се към представителите на РСМ като към родственици - сега нашите връзки се намира в разлом! Стигнахме до миг, в който министър председателят на районен съд Македония съпостави България с агресора Русия. Не единствено цинично, това отношение е и безочливо! Ако през днешния ден някой си разрешава да ни съпоставя с Руската федерация, то ние ще го предупредим - не можете да ни принизявате до най-вероломните агресори “, сподели Георг Георгиев от ГЕРБ.

Той моли „ да се държим на висотата и достолепието, което нашата страна заслужава “ и се обърна към македонците: „ Европейската ви интеграция не е наша самоцел. Това е единственият път на мостове към нашите страни, това е методът, по който можем да скрепим и покажем, че сме цивилизовани страни “, означи депутатът от ГЕРБ. „ България е Европа и Европа е България - въпрос на полезности и идеали “, напомни Георгиев.

„ Това е следващото доказателство, че многочислените отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до реализиране на мечтаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил най-малко недоволството на политическите субекти във всяка една друга страна, само че не и в България “, съобщи от името на Има Такъв Народ Павела Митова. По думите ѝ сходна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни, откогато България, „ като един, съгласно северномакедонската агитация, същински агресор “, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Погазването на човешките права, унижаването на български жители, нападенията над тях и техните сдружения, и все по-нескриваният език на омразата ясно демонстрират, че политическата класа в РСМ няма никакво желание да се придържа към договореностите сред двете страни и да съблюдава своите задължения за отбрана на общоевропейските полезности, добави Митова.

В нашата страна като че ли не е признато политиците да желаят амнистия от народа си за грешките, които са позволили. Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са и непоправими “, заключи Митева.

Акад. Денков от ПП-ДБ сподели, че аналогията с Украйна и Русия е изцяло несъответствуваща. „ Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, само че то би трябвало да бъде деликатно, с цел да няма ескалация. Полза е да се понижи напрежението, само че такива изявления са неприемливи ”, акцентира депутатът.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на Демократична България разясни, че съветската и сръбската агентура вършат всичко допустимо, с цел да вбият чеп в връзките с Европейски Съюз и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза. „ Крайно време е да приказваме истината на всеослушание, тъй като те желаят да влязат в Европейски Съюз, а не ние “, разяснява по тематиката в коридорите и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Натрупаха се много неприемливи думи и дейности от страна на формалните управляващи на Република Северна Македония. Времето удостовери, че ние - от „ Българска социалистическа партия за България “, сме били прави, когато не подкрепихме с гласовете си влизането на РСМ в Европейския съюз, само че това не е задоволително. Ще предизвикваме още през днешния ден на председателски съвет обща декларация на българското Народно заседание. Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим дружно – да не бъде единствено от една партия, а да бъде общата воля на българското Народно събрание, с което да изразим, че осъждаме това отношение “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка с новината, че македонският президент е одобрил съставянето на „ черни описи “ за български жители и политици.

„ Ще настояваме да бъде обща позиция на всички парламентарно показани партии и като институция да кажем, че това не може да продължи. Подобно отношение към България е унизително, обидно и недопустимо за нас “, безапелационна бе Нинова.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР