Остри критики към кабинета Денков звучат от Националното съвещние на

...
Остри критики към кабинета Денков звучат от Националното съвещние на
Коментари Харесай

Остри критики към кабинета Денков на националното съвещание на ГЕРБ. Борисов с ключова реч

Остри рецензии към кабинета " Денков " звучат от Националното съвещние на ГЕРБ, което би трябвало да одобри плана за съдружно съглашение с ПП-ДБ.

 

Първи думата взе Томислав Дончев, който е водещ на форума.

" Днес би трябвало да вземем значими решения. Няма да вършим разбор на обстановката, в която се намираме. Той е изработен към този момент. Споделяли сме оценката си, в случай че не стотици, то хиляди пъти. И тя не е ласкава.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Няма да разнищваме въпроса за какво стигнахме до тук. Ако върнем календара девет месеца обратно ще напомня, че различен вид нямаше. Наш дълг беше да изведем страната от непрекъснатия цикъл на избори, липса на постоянно работещи парламенти, които да вършат промени.

Необходимата отстъпка, нужната жертва я направихме. Същественият въпрос е дали си заслужаваше. Боя се, че ще дадете еднопосочен отговор.

Въпросът е дали имаше логичност да дадеш поддръжка на този, чиято единствена цел е да те унищожи? Има ли логичност да дадеш съвсем цялата власт на втория, който е по-малък?

Няма!

Нещо повече – едно държавно управление съществува не с цел да му се радваме, а да дава резултати. Боя се, че различен с изключение на Мария не може да се похвали с резултати ",каза Дончев.

" Най-големият проблем е, че стигнахме до там да разделят жителите на верни и неправилни. Ако подкрепяш вярната партия - си добър, а в случай че не - си погрешен жител.

Боя се, че ротацията към този миг е безсмислена.

Нещата не може да продължат по този начин. Не може да допуснем Министерски съвет да е нещо приблизително сред стажантска стратегия и туристическа организация. Не може да оставим Мария заложник в Министерски съвет (МС) и по през целия ден да се изяснява за дейностите или бездействията на неособено адекватни министри.

Поради всички ултиматуми, които получихме, следва да отидем на избори. Но страната няма потребност от избори.

Има ли трети вид? Ще позволи, че има, само че в цялата обстановка би трябвало да се вкара ред! ", отсече Дончев.

Слушайте ме доста деликатно, с цел да не се наложи след няколко месеца да дублирам същото. Тогава първият може да е станал още по-голям и мощен, а вторият трети ", сподели той.

 

След него с убийствено изявление  срещу ръководството на кабинета Денков излезе Делян Добрев. Той нападна " Продължаваме промяната " поради редица решения в региона на енергетиката: подписания и след това отдръпнат меморандум с основаната в Лондон " Джемкорп корпорейшън " и американската " Ай Пи Три корпорейшън ", както и поради разминаванията сред ръководещите за прекратяването на изключението (дерогацията) за България от глобите на Европейския съюз за импорт на съветски петрол.

 

След него се изказа Рая Назарян, която приказва за върховенството на закона в правовата страна. " Няма страна, която да се ръководи от сглобка и меморандум. Това ръководство е изчерпано от наличие ", оповести тя. 

Отговорността би трябвало да бъде ясна и разпределена, прикани тя за сключване на съглашение.

По думите на депутатката от правната комисия се чуват единствено празни лозунги за правосъдна промяна вместо задълбочени експертни диспути. 

Съдебната промяна не е приключена и тя без ГЕРБ-СДС не може да бъде приключена, съобщи Назарян и добави, че при избори в този момент завършването ѝ би било забавено доста.

 

Благодаря ви господин Борисов, че сте водач на партията на силата в България,каза при започване на изявлението си Мария Габриел.

 

ГЕРБ отстъпи в името на националния интерес, продържи вицепремиерът. Благодарение на ГЕРБ имаме бюджет за 2024. България излезе от интернационалната изолираност, България поддържа намерено Украйна. Бяха взети решения за Шенген, еврозоната и правосъдната промяна, изреди тя. Няма по какъв начин всичко недобро да се приписва на ГЕРБ, а свършеното - на ПП-ДБ. Фактите приказват друго, съобщи Габриел. Това искахме преди 9 месеца, това желаеме и в този момент - ясни задължения и ясни правила. България има потребност от непоклатимост и успокоение, а не от предизборно говорене, добави Мария Габриел.

 

Предлагаме Народно събрание да одобри решение всички здания от аварийния лист за саниране да бъдат осъществени с бюджетен запас, обяви Николай Нанков, изтъквайки всеобщото неодобрение от класирането и подозренията за нагласени процедури. Конкретното предложение и по какъв начин да бъде финансирано, ще бъде показано на следващия ден в Народното събрание.

 

След толкоз сериозни изявления Борисов взе думата и сподели - след такива оценки и аз не мога да взема завоя. Усещам настроенията ви и в случай че ви накарам да вдигнете ръце дали да вървим на избори, ясно ми е какъв ще е резултатът. Партията ми е блага, само че страната ми е още по-мила. На Трети март видяхме чудовищно раздление на нацията - от една страна проруските партии и от другата страна останахме ние ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Отивайки на избори, би трябвало да сме наясно, че това разделяне ще се разтрои, тъй като ще сме разрушени по сред си, а по-отделно ще сме по-слаби в борбата за отстояване на евроатлантизма.

За три години до такава степен се докарахме да се радваме, че сме на масата, цитира Борисов изявление на Тагарев, че най-важното, че е бил на масата измежду огромните на срещата в Париж.

 

Ако в този момент отидем на избори, не знам по какъв начин ще повеждам предизборна акция. Аз не мога към този момент, както преди 9 месеца, да се " сбия " с Кирил Петков.

Подготвихме един план, с цел да не слагаме сътрудниците от Политическа партия и Демократична България в ултиматум. Днес в 14 ч. ще им го предадем, изясни Борисов и разгласи, че преговорният екип от страна на ГЕРБ ще бъде воден от Мария Габриел и ще включва Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Ако отидем на някакво съглашение, на някакъв контракт, да е с обикновено заглавие, че в сглобки се научаствах, прикани Борисов.

След като смениха поголовно шефове на Национална агенция за приходите, на митниците, това не са ли регулатори, попита Борисов. Вече са поголовно узурпирани от Политическа партия, там дори няма Демократична България, посочи той.

Защото се готвят за избори. Те са надарени, изключително Петков, за пласиране на фантазии от време на време, добави Борисов.

Ако приемеш да си министър председател с този финансов министър, за няколко месеца ще те провалят, обърта се Борисов към Мария Габриел. 

Ти с сходен кабинет - Тагарев, Василев, Богданов, спортния министър не му знам името, ще се провалиш. А оттова ние ще се сгромолясаме.

Предлагам на днешното заседание да ми гласувате да изпратим този преговорен екип и с това съглашение да се опитаме да създадем едно изцяло ръководство. Повече не 6 месеца, 9 месеца, разгласи Борисов и подложи на гласоподаване предлагането, което беше признато с очевидно болшинство.

 

В зала 6 на НДК са членовете на Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народните представители от партията, регионалните й координатори, както и кметовете на общини и региони, определени с листата на ГЕРБ, общинските и районни ръководители на партията.

 

Преди дни Борисов анонсира форума по този начин:

 

„ На 5 март разгласявам съглашението в 12 часа първо на партията, тъй като това не са хора, които могат да гласоподават, без да мислят. Разясняваме за какво желаеме съдружно съглашение, а не сглобки. Трябва да съм наясно желаят или не желаят сходна сглобка и да бъдем в конспиративност още 9 месеца. Това не е съществено държавническо и не е почтено “.

И даде обещание " нашият документ да е идеален и прецизен и тогава ще го предоставим на сътрудниците за разискване ".

 

Споразумението, което се чака да предложи ГЕРБ, е за цялостен управнически мандат, т.е. за оставащите три години. Съвместното ръководство сред партията на Борисов и обединението към Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов публично стартира на 6 юни 2023 година, когато в Народното събрание беше гласувано държавното управление " Денков - Габриел ".

 

Сред изискванията на ГЕРБ към " Продължаваме промяната - Демократична България " е двете партии да си поделят позициите в изпълнителната власт.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР