Острата политическа криза, възникнала между Русия и Европейския съюз поради

...
Острата политическа криза, възникнала между Русия и Европейския съюз поради
Коментари Харесай

Защо ЕС се отрече от плановете си за блокада на Калининград

Острата политическа рецесия, зародила сред Русия и Европейския съюз заради блокадата на Калининградска област, наподобява е преодоляна. Най-малкото ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел споделя, че съответните наставления за наказания ще бъдат преразгледани. Какво накара Европа да отстъпи и какви заключения би трябвало да направи Русия от това?

Блокадата на Калининградска област, въведена от Литва въз основата на антируските наказания, признати от Брюксел, явно е към своя край. Европейският съюз е подготвен да я отстрани. Ето по какъв начин могат да се поясняват думите на еврокомисаря по външната политика Жозеп Борел, че формулировката на глобите (които разрешиха на Литва да ограничи вноса на съвсем 50% от асортимента на артикули в съветския анклав през нейна територия) ще бъде ревизирана.

„ Искаме да въведем ограничения, които ще ни разрешат да предотвратим всяка форма на нарушение на глобите – само че в това време да не пречим на превозването на хора и артикули от останалата част на Русия до Калининград. Ето за какво Европейската комисия и Службата за външни връзки на Европейския съюз ще преразгледат инструкциите за глобите, с цел да покажат ясно, че няма да блокираме или предотвратяваме трафика сред останалата Русия и Калининград. Имаме две цели: да предотвратим заобикалянето на глобите и да не блокираме придвижването. И двете цели могат да бъдат реализирани по едно и също време и ние работим върху това”, съобщи Борел.

Това преразглеждане, съгласно еврокомисаря, ще бъде приключено „ колкото е допустимо по-скоро “. Очевидно ще приказваме за това, за което губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов приказва по-рано: Европейският съюз ще раздели концепцията за прекачване на съветски артикули в Европа през Калининград и преноса на артикули, които отиват от Русия в Русия за консумация в Русия (тоест в Калининград).

Определено наподобява необичайно. „ Европейците показват такова почтено неразбиране. Преди два дни Борел сподели, че Литва няма нищо общо с това и че единствено ползва глобите на Европейския съюз. Включително, както се изрази Борел, персоналните му решения, които самият е въвел в съответните санкционни пакети. И в този момент той приканва да се прегледа, с цел да се убедят, че тези наказания не съдържат условия и указания, които в действителност могат да доведат до обсада на санкционния транзит”, разяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватни европейски и интернационалните проучвания към ВШИ. „ На собствен ред Литва споделя, че разчита на нови указания от Европейската комисия и загатва, че в случай че тези указания са, че преносът би трябвало да бъде възобновен, тогава ще го възвърне. Тоест, казано просто, всичко, което е належащо, е бюрократично решение, с цел да бъде позволена тази рецесия в руско-европейските връзки.

И в случай че Европейски Съюз в действителност отстъпи, повода за това беше вярната реакция на Руската федерация. Прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова по-рано изясни, че ограниченията за отговор на Москва " няма да бъдат в дипломатическа, а в практическа низина ". По думите ѝ на Брюксел " е казано, че подхванатите стъпки би трябвало да бъдат изменени и в случай че това не се случи, тогава ще бъдат въведени ответни ограничения ".

От електричество

Русия не споделя какви съответни стъпки ще бъдат въведени. Това накара специалистите да подреждат разновидности - един от различен по-интересни. И изглеждаше, че тези разновидности, меко казано, не бяха изцяло удачни.

И по този начин, някои приказваха за въвеждането на стопански наказания против Литва - съвсем ембарго, с отвод за пренос на съветски товари през литовското пристанище Клайпеда и изключване на Литва от БРЕЛЛ (синхронна работа на енергийните системи на Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва).

Да, ембаргото ще сътвори избрани проблеми за Вилнюс. „ Балтите се възползват от обстоятелството, че благодарение на БРЕЛЛ балансират ежедневните скокове в потреблението на електрическа енергия. И може да го създадат гратис, в случай че в границите на един ден върнат на съседа същото количество, което сте взели от него по време на скока в потреблението. Но като цяло тази услуга може да бъде платена. Нека или заплащат за надеждността на зареждането, или да бъдат изключени - и дано търсят различен метод за баланс. Може би ще го намерят, само че никой няма да даде такава услуга гратис като нас”, изяснява Игор Юшков, специалист от Фонда за национална енергийна сигурност.

Въпреки това, сходно прекачване на балансиране на платена основа въпреки всичко ще аргументи незначителни вреди на Литва - в края на краищата страната не употребява БРЕЛЛ непрекъснато. „ Днес литовската стопанска система е едва подвластна от Русия. Ток не се купува, газ към този момент се купува, преносът се срутва от началото на 2000-те. Миналата година бе изгубен и белоруският пренос. Не е ясно какво да се приложи, друго от военна мощ. Следователно Литва се държи толкоз безочливо и самоуверено - тя предизвика Русия в полза на САЩ”, споделя Иван Лизан, началник на аналитичното бюро „ Сонар-2050 “.

Да, чисто теоретично Русия може да наложи наказания не от литовски, а от общоевропейски мащаб. Например, да помогне на европейците да се откажат от съветския газ (те толкоз доста приказват за него) и да го спрат незабавно.

„ Европа мъчно би могла да размени съветския газ. Първо, няма такива размери. Второ, намаляването на производството от Русия (в края на краищата ние не можем физически да прехвърлим този газ на други пазари) би довело до повишение на цените на синьото гориво до няколко хиляди $ за хиляда кубически метра. При това състояние цялата металургична и химическа промишленост на Европейския съюз неотложно ще спре. При такива цени на силата би било невероятно да се създаде каквото и да било, тъй че стопанската система на Европейски Съюз просто би изпаднала в криза. Инфлацията ще се увеличи до 20%, а управляващите на Европейски Съюз даже ще би трябвало да наложат ограничавания за доставката на електрическа енергия за домовете. И в случай че страната ни забрани и доставките на ВПГ от Ямал за Европа, тогава обстановката ще се утежни още повече “, изяснява Игор Юшков.

Въпреки това, както означи специалистът, Русия няма да може да пренасочи този газ към други пазари. Това значи, че тя ще загуби значим източник на приходи, който ѝ разрешава да преживее западните наказания.

Повярваха в решителността

И най-после, имаше и трети вид на „ практичния отговор “ – боен. Редица специалисти предложиха или да се пробие, или да заплаши да се пробие сухопътния излаз от белоруската граница към Калининград (на запад този евентуален мост, дълъг повече от 70 километра, се назовава Сувалкски коридор).

Вариант, който е безусловно съгласуван с съветската тактика за национална сигурност, която гласи, че при положение на опасност за териториалната целокупност на Руската федерация Москва може да употребява оръжия, даже нуклеарни.

Разбира се, Европейският съюз можеше да не се поддаде на съветските закани. Да се каже, че всичко това (особено нахлуване против Литва, което би довело до война с НАТО) може да докара огромни проблеми за Москва. Че Русия няма да вземе такова решение, че нейните заканите ще си останат единствено закани. Той обаче се съобщи и отстъпи. Защо?

На първо място, тъй като Русия ясно показва своята увереност по време на украинската специфична интервенция. Тя сподели, че няма да се спре пред нищо, с цел да отбрани националната си сигурност - по-специално като изпрати секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев в Калининград, с цел да оцени обстановката.

Брюксел обаче също се поддаде, тъй като явно самият той е признал погрешността на решението за обсада на Калининград. Да, има специалисти, които твърдят, че решението за обсада е целеустремено и взето по напътствие на Съединени американски щати (които желаят да ескалират спора с Русия). Че Америка и нейните механизми под формата на европейски бюрократи не са очаквали безапелационен съветски отговор и по тази причина се отдръпват.

Такъв сюжет, несъмнено, има право на битие. Има обаче и различен, по-опасен сюжет за всички – този, който гласи, че в изискванията на рисков руско-западен спор от европейска страна работят непрофесионалисти, които вземат решения, без да се преценяват с следствията им.

„ Тези изказвания, които през последните дни пристигнаха от Брюксел и персонално от Борел, явно свидетелстват на първо място за висока степен на непрофесионализъм и безнаказаност на европейската администрация. По-специално в Европейската комисия и Службата за външни връзки на Европейския съюз. Защото най-вероятно те просто не са си помислили до какви последици може да докара свързването на преноса на Калининград към режима на санкции”, споделя Дмитрий Суслов. “Не мисля, че Европейският съюз съществено да е очаквал да сътвори проблеми за преноса на Калининград. Защото основните страни от Европейския съюз – като се изключи Полша – упорстват за безапелационната неприемливост на хоризонталната ескалация на украинския спор. И споделят, че е недопустимо да се основават обстановки, които могат да доведат до директен боен конфликт сред Русия и НАТО. Това важи и за администрацията на Съединени американски щати – екипът на Байдън прави доста, с цел да предотврати подобен директен боен конфликт сред Русия и НАТО.

В рамките на тази идея Литва просто реши да се възползва от опцията за антируски демарш, която ѝ даде Европейският съюз - и Брюксел беше заставен да признае правилността на дейностите на Вилнюс, защото литовските управляващи ясно следваха буквата на санкционните документи. Сега и Литва, и Брюксел отстъпиха, тъй като нито Европейски Съюз, нито Литва са подготвени да основат рецесия, водеща до директна военна ескалация с Русия.

Ексклавите би трябвало да бъдат обезопасени

Въпреки това, даже актуалната рецесия да приключи с деескалация, Русия отново ще си вземе верните поучения. Да, тя не може да насади вменяемо управление в Брюксел и Вилнюс. Тя не може, най-малко в кратковременен проект, да създаде разпоредбите на играта с Европа и да принуди европейските сътрудници да съблюдават отговорностите си. Русия обаче е в положение да сведе до най-малко способността на европейското управление (както и на водачите на прилежащи държави) да предизвикат нови рецесии.

„ Едва ли има значение каква позиция заема в този момент Европейски Съюз във връзка с преноса до Калининградска област през Литва. От няколко дни Русия живее в обстановка на нарушение на споразуменията за пренос към този район. Макар и Европейски Съюз да отстъпи, тези дни мощно отстраниха доверието в договорите. Въпросът за Калининградска област просто е подложен в графика на наложителните дейности за гарантиране на всеобхватната сигурност на Русия в Европа “, написа политологът Юрий Шевцов. Очевидно Москва ще построи индустриалните мощности на Калининградска област, както и опцията за морски превоз на тези артикули, които не могат или не биха били осъществими да бъдат основани в Калининград.

В същото време обстановката към Калининград посочи обстановката с различен район, въпреки и да не е територия на Русия, само че мощно подвластен от Русия. Говорим за Приднестровието, където има хиляди съветски миротворци и живеят стотици хиляди жители с съветски паспорти.

Потенциалната обсада на Приднестровието може да стане по-проблематична от блокадата на Калининград – в края на краищата Европа и Русия нямат законови отговорности, забраняващи блокадата на Приднестровието. Както и няма по какъв начин да се достави Приднестровието по море, защото тази територия няма изход. Това значи, че единственият метод да се предотврати ескалацията е да се сътвори сухопътен кулоар към Приднестровието през Одеса и Николаев. Какво съгласно някои съветски специалисти ще направи Русия след освобождението на територията на ЛНР и ДНР.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР