Остра реакция на опозицията срещу лансираните идеи за промени на

...
Остра реакция на опозицията срещу лансираните идеи за промени на
Коментари Харесай

Опозицията разкритикува идеите за промяна в здравноосигурителния модел

Остра реакция на опозицията против лансираните хрумвания за промени на здравноосигурителния модел у нас. Към запасите се причисли и министъра на финансите Владислав Горанов. Той изрази противоречие с въвеждането на наложителна здравна застраховка.

Такава застраховка, с изключение на осигуровките, които плащаме в този момент, ще увеличи данъчноосигурителната тежест, предизвести Горанов. И акцентира, че избира друг здравноосигурителен модел.
Ще разбие ли монополът на НЗОК новата здравна застраховка? Идеята е да влязат повече пари в здравната система
„ Аз съм последовател на модел за демонополизация на НЗОК. Даване право на избор на обезпечените лица дали да се обезпечават с цялата си вноска в частно застрахователно сдружение или да останат обезпечени в НЗОК”, разяснява той.

Ако данъчно осигурителната тежест се промени, ще се появи и различен проблем - на процедура ще се наруши съдружното съглашение сред ГЕРБ и Патриотите, което не планува повдигане на налози и осигуровки.

Опозицията в Народното събрание задава въпроса дали измененията ще подсигуряват по-добро качество на опазването на здравето.

„ За страдание отговорът е по-скоро не. Необходимият модел е цялостна демонополизация, това ще подсигурява контрола и самоконтрола както и конкуренцията. Няма за какво да се открива топлата вода”, съобщи депутатът от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер.
Горанов: 1,1 милиарда лв. ще коства нарастването на заплатите в държавния бранш За всички системи на държавна прехрана ще има нарастване, разгласи министърът на финансите
Според социалистите предлагането не пази най-уязвимите обществени групи.

„ Не се разясняват проблемите на децата и пенсионерите”, уточни проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Очаква се до края на септември тематиката за здравноосигурителните вноски да влезе в парламентарните комисии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР