Остра липса на педиатри в Югозападна България. В Благоевградска и

...
Остра липса на педиатри в Югозападна България. В Благоевградска и
Коментари Харесай

Остра липса на педиатри специалисти в Благоевградско

Остра липса на педиатри в Югозападна България. В Благоевградска и Кюстендилска област няма нито един педиатър с по-тясна компетентност, който да лекува пациенти до 16-годишна възраст.

Едва четирима са педиатрите експерти и за двете области.

Ангелина Филипова е баба на 14-годишно дете, което от няколко месеца е със стомашни болки.

" Не може и на учебно заведение да върви, тъй като е мъчно, два, три дни е умерено и след това цяла седмица е с смутен стомах, което е изцяло невероятно да излезе от у дома, опасява се, не знаем каква диета ", разяснява Ангелина Филипова.

След като персоналният доктор ги насочва към детски гастроентеролог, Ангелина схваща, че най-близкият подобен експерт е в София.

" В Благоевград няма де факто детски гастроентеролог. В София е доста мъчно да се запише, без час никой не те приема. Абсурдно е, доста е мъчно ", добави Ангелина Филипова.

Оказва се, че и в София детските гастроентеролози са малко и е съвсем невероятно да вършат визити в по-малките градове, даже и при незабавни случаи.

" Предполагам, че и в София биха могли да се преброят на пръстите на двете ми ръце. Големи са проблемите да намерим за някое дете, в случай че е в положение на неотложност ", съобщи доктор Силвия Стефанова, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.

Освен гастроентеролози в Югозападна България липсват всички останали тясно профилирани детски специалности, като се изключи психолозите и пулмолозите.

" Това е по този начин вследствие на доста неприятна политика. В последните най-малко 25 години има доста малко места за специализанти и малко бази за специализация на тези хора и унизително ниско възнаграждение ", разяснява доктор Силвия Стефанова.

Решението на казуса зависи от здравното министерство, считат лекари.

" Повече места за специализация, облекчение на метода за специализация, стипендии за специализанти, почтено възнаграждение и място където да работят ", сподели още доктор Силвия Стефанова.

Осигуреността с педиатри в България се приближава до междинната за Евросъюза, споделиха за Българска национална телевизия от здравното министерство.

От там обясниха, че с цел да има задоволително експерти създават дълготрайни кадрови политики. Част от тях е план за поощряване на специализацията в дефицитните детски специалности. Изпълнението на плана ще продължи до 2028 година.

" Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лв., а осъществяването ще продължи до края на 2028 година По този план ще се финансират главно педиатрични специалности, като детска гастроентерология, детска кардиология, детска неврология, педиатрични здравни грижи и други ", декларират от Министерството на здравеопазването./БНТ

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР