Оставяме решението за някакъв период, който най-вероятно ще бъде по-лош

...
Оставяме решението за някакъв период, който най-вероятно ще бъде по-лош
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: България в момента не покрива инфлационния критерий

Оставяме решението за някакъв интервал, който най-вероятно ще бъде по-лош за нас. Не съм сигурен, че ще можем да станем пълновръстен член скоро. Има си правила за конвергентния отчет. България сега не покрива инфлационния аршин. В Европа инфлацията спадна доста бързо - към този момент е на към 2,5%, а в България остава над 5% ". Това сподели някогашният длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в BTV „ Тази заран ". По думите му в този момент вътрешнополитическата конюнктура в Австрия е по-добра, в сравнение с ще бъде в бъдеще.

Много хора в Австрия се тормозят, че прекомерно доста хора от целия свят идват там като една страна на благосъстоянието, където има висока обществена система, поддръжка от страната. През 2016 година, откакто стартира мигрантската рецесия, се разви тезата, че огромна част от тези хора идват по Балканския маршрут. Разви я тогавашният канцлер Себастиан Курц. Това е доста мощна теза в австрийското общество. Борисов споделя по какъв начин тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава постоянно се срещаше с Курц и когато ядяха торта можеше да му изясни, че мигрантите не идват от България, разяснява Пеканов.

Според Атанас Пеканов приемането на България в Шенген по въздух и вода е непълен триумф.

Преди към две седмици министър председателят Денков, откакто пристигнаха спомагателните условия на Австрия, сподели, че е недопустимо да влезем само по въздух и вода, в случай че няма ясна дата за сухопътните граници. Това беше вярната реакция, само че имах терзания, че позицията ще се промени. Доста от позициите на „ Промяната " непрекъснато са в някаква смяна. Една седмица по-късно Кирил Петков сподели, че даже да няма дата би трябвало да влезем автоматизирано и да няма ново решение, когато осъществим изискванията. Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме. За другото решение нямаме изясненост. В седем страни има национални избори и след тях всяка една страна още веднъж може да каже, че ще си намерения по кое време България да влезе, сподели още някогашният вицепремиер.

По думите му страната ни няма да вземе цялата сума по Плана за възобновяване и резистентност, тъй като част от законите не дават отговор на това, което е дадено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР