Оставките на главния секретар на МВР, дори и на министъра,

...
Оставките на главния секретар на МВР, дори и на министъра,
Коментари Харесай

Даниел Митов: Оставките на главния секретар на МВР, дори и на министъра, са безвъзвратно закъснели

" Оставките на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, даже и на министъра, са окончателно закъснели ", съобщи в декларация от парламентарната естрада Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС. Поводът са зачестилите произшествия с трафик на незаконни мигранти през българо-турската граница, при някои от които служители на реда изгубиха живота си, а други пострадаха.

" Последиците от несъставянето на постоянно държавно управление ще бъдат тежки ", съобщи Митов. " В продължение на близо към този момент две години сме очевидци на безконтролно отношение и непросветеност от политическото и висшето управление на Министерство на вътрешните работи ", уточни депутатът.

Той напомни, че през втората половина на 2021 година са били отпуснати в допълнение 37 млн. лева на Министерство на вътрешните работи за повишение потенциала за защита на държавната граница и противопоставяне на незаконния трафик на хора. Според ГЕРБ-СДС тези средства биха били изцяло задоволителни за ремонт на възпрепятстващото оборудване и за закупуване на техника и съоръжение за чиновниците, охраняващи границата. " Очевидно този запас не е бил ориентиран и употребен от министър Бойко Рашков за противопоставяне на противозаконната миграция ", се декларира в декларацията.

" През месец май 2022 година Рашков декларира, че с цената на големи старания, заделяне на кадрови запас и изпращането му на зелена граница, е реализирано нещо, което не е постигано до момента - от един месец няма миграционен проблем в България ", уточни депутатът. И добави, че поради очевидната несвързаност на тези изказвания с действителността, при започване на юни т.г. парламентарната комисия за надзор над службите е почнала инспекция на обстановката с миграционния поток на границата, защото службите са докладвали за повишен напън.

" Очевидно не става въпрос за липса на средства, а за управническа непросветеност на управлението на Министерство на вътрешните работи ", декларират от ГЕРБ-СДС. " Продължава и да няма съответна дипломатическа интензивност за ограничение на противозаконния трафик дружно със прилежащите ни страни ", уточни Даниел Митов. И съобщи, че преди две години сходни проблеми са били немислими.

" Фокусът на професионалните старания на Министерство на вътрешните работи беше преместен върху осъществяване на политически поръчки, репресии, противозаконни арести, прикривани са действителни проблеми, свързани със сигурността на жителите ", посочи депутатът.

" Тези констатации тежат на плещите на всички ни в тази зала, защото не съумяваме да съставим устойчиво държавно управление, сподели Митов ". Той добави, че България е все по-непредвидима в очите на сътрудниците си, а внезапно влошилата се обстановка на границата е една от аргументите, заради която, най-вероятно, тази година няма да се присъединим към Шенгенското пространство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР