Оставката на Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили

...
Оставката на Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили
Коментари Харесай

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

Оставката на Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна отваря нова и решаваща фаза на войната. Украинският президент Владимир Зеленски " рискува да направи неточност ", със замяната на Залужни, написа The Economist.

Разликите сред артиста, трансформирал се в политик, и закаления в борби пълководец бяха частично свързани с културата и личността . След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година, тези разлики станаха незначителни - в действителност даже се трансфораха в преимущество ", написа в обявата.

Според изданието, всеки съставен елемент от съпротивата на страната е фокусиран върху своята задача. Вместо да упражнява централизиран надзор, Зеленски играе ролята на " висш родолюбец, изразяващ предизвикателния отвод на своя народ да се съобщи пред лицето на съветската експанзия ". Залужни, който в действителност е бил във война с Русия от доста години, се концентрира върху военните интервенции.

Докато съветската и украинската войска се окопават и фронтовата линия стопира, това напрежение стартира да предизвиква щета. Тъй като връзките сред Залужни и Зеленски се утежниха, се появиха различия по отношение на това какво да се прави на бойното поле . Зеленски и неговата администрация държаха Залужни виновен за неуспеха на контранастъплението предишното лято. Те желаеха армията да се приготви за нови офанзиви и желаеха да се разработят проекти за борба и да се поеме тежестта за активизиране на спомагателни войски.

Но Залужни уверено не се съгласи с изискванията на Зеленски. Генералът вярваше, че неговата нерешителност след неуспеха на първото нахлуване е довела до обстоятелството, че е съумял да избави жизненоважни войски и съоръжение. Той твърди, че не може да възнамерява идната контраатака, тъй като не знае какви запаси има на свое разположение. Освен това Залужни се съпротивлява на мобилизацията. Генералът сподели, че активизирането на обществото е отговорност на политиците.

" По време на война не е извънредно политиците и бойците да имат ниско мнение един за различен. Но това, което в действителност обрече връзките сред Зеленски и Залужни, бяха изменящите се възгледи на президента за това по какъв начин войната ще дефинира каква страна би трябвало да стане Украйна ", написа изданието.
 Украинците харесват Залужни
Украинците харесват Залужни

Доверието в украинската войска е съвсем 100%

The Economist напомня още, че публицистите на изданието за първи път интервюираха Зеленски в Киев , единствено няколко седмици след нашествието. Тогава президентът красноречиво приказва за това по какъв начин страната му се бори за ориста си на европейска народна власт. Украйна, сподели той, цени живота повече от територията. Напоследък обаче Зеленски непрестанно прави изказвания, че задачата на неговото президентство е да върне всички окупирани територии на Украйна.

Както отбелязва изданието, защото ставаше " все по-очевидно ", че тази военна цел " не може да бъде реализирана ", нетърпението на Зеленски към неговия военачалник набъбна. Той и чиновниците му се усещаха застрашени от известността на Залужни . Това беше една от аргументите той да се стреми да централизира властта.

" Уволнението на Залужни ще има политически последствия... Тези, които познават генерала, не го виждат като политик, само че в страна като Украйна един или различен олигарх безспорно ще го схване като средство за осъществяване на упоритостите си. Зеленски би трябвало да е задоволително просветен, с цел да разбере, че в случай че той и администрацията му се опитат да заглушат недоволството, те ще навредят на политическата просвета, която се пробват да спасят. Критичният въпрос е дали Зеленски ще успее да се възползва от уволнението на военачалник Залужни, за да промени визията си за войната ", написа изданието.

На 8 февруари президентът Зеленски от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Вместо Валери Залужни, тази позиция беше дадена на Александър Сирски, военачалник, който през последните две години стана не по-малко прочут от своя предходник на поста.

Залужни беше уволнен, тъй като преговаряше със Запада за доставки, изключвайки Министерството на защитата от този развой , написа The Times.

Генералът също не даде своя боен проект за 2024 година и счита заповедите на Зеленски за нереалистични, което съгласно Умеров също е довело до неговото уволняване. Източници споделиха, че Зеленски в действителност първо е , само че той е отказал. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд не поддържа оставката на Залужни.
 Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна
Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна

Признание за заслугите им за защитата на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР