Оставката на Иван Гешев от съдебната система беше оставена без

...
Оставката на Иван Гешев от съдебната система беше оставена без
Коментари Харесай

ВСС заплете нов казус около оставката на Иван Гешев

Оставката на Иван Гешев от правосъдната система беше оставена без разглеждане от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която трябваше да реши по какъв начин да го освободи от статута му на магистрат.

Гешев беше отхвърлен като основен прокурор на 15 юни и на идващия ден бе внесъл искане да бъде възобновен на работа като прокурор към ВКП.

Веднага след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността началник на прокуратурата обаче, Гешев размишления и реши да подаде оставка като магистрат.

Молбата му до Висш съдебен съвет отлежаваше най-малко две седмици, до момента в който членовете на колегията през днешния ден единомислещо отхвърлиха да вземат категорично решение за освобождението му.

Според болшинството - Гешев не е прокурор, откакто категорично е декларирал, че не желае да бъде възстановяван на работа във ВКП.

Алтернативните варианти бяха две - той да бъде назначен за прокурор от ВКП и по-късно да бъде освободен, или непосредствено да бъде освободен като прокурор, без да се показва от кой орган.

" Никой не може да бъде назначен на позиция, която не желае да заеме ", разгласи Огнян Дамянов от Висш съдебен съвет (един от създателите на сигнала за отстраняването на Гешев от служба).

" Сега Борислав Сарафов взема решение дали да се изплатят 20 заплати на Иван Гешев като обезщетение. Тази сума се дава на всеки, който напуща системата след избран брой години. Това не е от компетентността на Висш съдебен съвет ", споделя още Дамянов, представен от bTV.

Самият някогашен основен прокурор твърдеше, че Висшият правосъден съвет се " опасява " да гласоподава оставката му поради подготвяния от него политически план.

Той има право да апелира отхвърли на Прокурорската гилдия пред административния съд.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР