Оставката на Денков е уникален случай в българската парламентарна практика,

...
Оставката на Денков е уникален случай в българската парламентарна практика,
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Ще има кабинет с първия мандат - на ГЕРБ

Оставката на Денков е неповторим случай в българската парламентарна процедура, защото е гласувано с доста огромно, освен това безусловно болшинство. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " проф. Михаил Константинов, дълготраен заместник-председател на Централната изборна комисия.

Той посочи, че в гласуването са взели участие 216 депутати от които няма “против ", няма “въздържали се ". Такова нещо до момента не се е случвало.

" Сред тези депутати, които са подкрепили оставката на господин Денков е и цялата парламентарна група на ГЕРБ, която е участвала, това са били някъде сред 50 и 60 души. Всички присъстващи депутати от ГЕРБ са го подкрепили това нещо, в случай че те са имали нещо срещу, нищо не пречеше най-малко да изискат да има спор по тази оставка, да не бъде по този начин хвърлена една оставка и да се гласоподава и така нататък Така че дано първо депутатите на ГЕРБ да обяснят за какво единомислещо са подкрепили тази оставка, а в този момент се вършат, че това нещо не се е случвало ", прикани Константинов.

Според него, че има някакви игри е ясно. Очевидно има някакви сделки, които са секрети, както е и вярно.

" Очевидно е била нарушена някаква загадка сделка, която явно е предполагала да не се бърза с тази оставка, с цел да могат да се схванат преди оставката още с някои неуточнени въпроси. Но аз още веднъж задавам фундаменталният въпрос - по какъв начин по този начин всички присъстващи депутати от ГЕРБ поддържаха единомислещо тази оставка, в случай че в действителност са срещу нея? Така че като дадат отговор на този въпрос, можем да търсим отговори и на останалите въпроси ", добави проф. Михаил Константинов.

" В момента сме в границите на одобрени неотдавна процедури. Няма нищо съдбовно, което да се е случило, просто политическите сили ще имат по-малко време да се пазарят по всякакви въпроси. Всяка от политическите сили първа, втора и така нататък, ще имат най-малко по една седмица да договарят за състав на кабинет. При състояние, че има предварителни сделки, че нещата са ясни, това не съставлява проблем. Няма, дублирам няма никаква законова преса, периодите са къси, само че задоволителни, и предлагам да си седнат депутатите на задниците и да вземат решение въпросите, поради които сме ги пратили в Народното събрание ", добави Константинов.

Според него, естествено е най-голямата парламентарна група, която е 69 депутати, това е ГЕРБ-СДС да получат мандат и това евентуално ще стане. Те ще получат мандат през днешния ден или на следващия ден.

" Разумно е този мандат да бъде 1 седмица, изцяло задоволително, с цел да предложат държавно управление и не да играят номера с прекачване на отговорността на втората политическа мощ, която е ПП-ДБ. Значи този път ГЕРБ би трябвало да изиграят личния си мандат изрично с цел да покажат, че те са пълностоен участник в една ръководеща коалиция. А не да се приказват всякакви нелепости за не обединения, за не знам си какви работи и така нататък, което са безусловно недостойни приказки. В момента ни ръководи коалиция, която е евроатлантическа. Ако има нови избори по-евроатлантическа коалиция няма по какъв начин да има, различен е въпросът дали такава коалиция е потребна за България? Но това е оптимално евроатлантическата коалиция. Един нов парламент ще бъде малко по-дефицитен в това отношение, просто тъй като една партия, която сигурно ще си увеличи резултата, това е “Възраждане ". Ясно е, че евроатлантизмът ще намалее, по този начин малко шеговито казано. Така че отново дублирам, ще има кабинет с първия мандат, мандатът на ГЕРБ. И колкото по-рано това стане, толкоз по-бързо можем да си гледаме работата ", доави проф. Михаил Константинов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР