Оставката на Делян Добрев, лично според мен, е загуба за

...
Оставката на Делян Добрев, лично според мен, е загуба за
Коментари Харесай

Тома Биков: Добрев е изключително компетентен, но по-чувствителен от тези, които застанаха срещу него

Оставката на Делян Добрев, персонално съгласно мен, е загуба за българската политика. Това е един честен и извънредно способен човек, който обаче очевидно е много по-чувствителен от тези, които застанаха против него.

Това сподели за предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “ Тома Биков от ГЕРБ, който регистрира, че оставките по места са плод на вътрешни промени в партията, а не на външен напън:

Въпросът не е единствено в Хасково. Преди месец имаше и в Добрич сходни неща, само че има няколко неща, които се повтарят. Първо, всички тези неща потеглят от ГЕРБ. Те не потеглят поради някакви разкрития на Българска социалистическа партия, поради медийни следствия. Това е развой на преструктуриране на ГЕРБ по места. Той стартира незабавно след президентските избори, които бяха изгубени от партията. Ще ви напомня, че в актуалното Народно заседание половината от депутатите на ГЕРБ са първи мандат. Това е смяна в ГЕРБ, която ще продължи и отсега нататък. Тя не зависи от дейностите на Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия в Хасково да вземем за пример има трима общински съветници и тя въобще не е фактор в града. Тя е незначителен политически състезател в този град, а госпожа Йончева е пощенска кутия на различен вид ползи. Оставката на Живко Мартинов, а през днешния ден и на Делян Добрев демонстрира, че ГЕРБ има една доста по-висока сензитивност към сходни кавги, които, дублирам, идват не в резултат на някакъв опозиционен напън, а идват като част от едно държание на локалните структури, което просто покачва критериите за присъединяване.
За 2 години  след успеха на ГЕРБ в Хасково са привлечени повече вложения, в сравнение с за 20 преди този момент, посочи Биков. Той акцентира, че повода за свалянето на доверието от кмета Беливанов са „ нерегламентирани контакти с локални олигарси, близки до Българска социалистическа партия “.-

Драгомир Стойне в от Българска социалистическа партия опроверга:
Може би, от Хасково излезе на ярко един бизнес-модел, който в действителност е в основата на политическия напредък на ГЕРБ и по тази причина в действителност толкоз доста ги боли. Този модел се състои в следното: Кметове на ГЕРБ се съгласяват или тези, които не се съгласяват, биват принудени, да провеждат схеми, посредством които се зареждат мрежи от компании. Тези компании не работят единствено с цел да създадат богат един стеснен кръг от хора, в това число и локални политици. Те работят и на друго равнище, а точно - зареждат политическата власт на ГЕРБ по места. Нека да напомним големите фалшификации, които посредством финансови средства бяха проведени, на локалните избори през 2015-та година. Преди няколко години се изтегли един голям заем за саниране, който ще бъде употребен, точно с цел да купят още един управнически мандат в локалната власт на ГЕРБ. Всички български жители ще би трябвало да връщат този заем. Неслучайно и в писмото си кметът на Хасково непосредствено споделя, че разривът е пристигнал след анулирани от него опорочени състезания, тъй че това е един модел, против който само и единствено Българска социалистическа партия застава...  Драгомир Стойнев Двамата политици са на противоположни позиции и за статута, а и ръководителя на Комисията по досиетата. Според Българска социалистическа партия тя е изпълнила ролята си и би трябвало да бъде сменена от институт за национална памет, а кандидатурата на ГЕРБ - Антон Тодоров не е подобаваща:

Кандидатурата на Антон Тодоров е слаба кандидатура. Тя е пристрастна. Тя е знак на политиката като шоупрограма, като клоунада, принизяваща институцията. Тя е обидна за българските жители. Антон Тодоров ще моделира тази комисия, може и по собствен облик и сходство, само че тя ще стане нещо приблизително сред реалити-шоу и фейсбук-група с жълт, краен език.
Стойнев посочи че Българска социалистическа партия няма да предложат началник на Комисията, макар апелите на Биков  от партията да предложат по-добра от Тодоров кандидатура, даже и да е гражданска: 

Българска социалистическа партия желаят нещо доста обикновено. Те желаят да ѝ смъкват статута (на Комисията б.р. ) като я закрият и като я пратят като една дребна дирекция в Агенция " Архиви ". Ние желаеме да я запазим. 

Сопред Биков, изказванията че са минали 30 години и от комисията в този и тип към този момент няма смисъл са неоснователни:

В подобен случай няма потребност въобще от историческа просвета, тъй като то всичко е минало. Защо да гледаме обратно? Ами да затворим и Историческия факултет в Софийкия университет, тъй като той се занимава с хан Аспарух. 

Депутатът добави, че ГЕРБ няма да номинира различен претендент за началник на Комисията, само че ще се възползва от правото си да предложи членове. 

За членове също ще имаме номинации. Така или другояче имаме и право на това, тъй че ще се възползваме от това право. За всеки човек, който и да издигнем, ще има хора, които ще кажат, че не е подобаващ. Аз не се сещам в България за човек, който, като го повдигнат за някаква позиция, всички да пляснат с ръце.С обстоятелството на избирането на настоящия ръководител - господин Евтим Костадинов през 2011-та или 2012-та, пръвия мандат беше препоръчан от Българска социалистическа партия, а втория беше препоръчан от ГЕРБ - ГЕРБ сме посочили отношение към тази тематика, че желаяем просто истината да излезе напълно нескрито.
Той разяснява и изказванията, че тематиката разделя обществото:

Аз виждам проблем, когато да вземем за пример се честват дати, на които са осъществени кървави военни предврати. Ето това е разделяне на нацията. Когато половината българи вървят на панихиди, с цел да загатват починалите си родственици, а другата половина отиват да честват гибелта на тези хора. Никога българската десница не е чествала.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР