Оставка на шефа на най-голямата датска банка. Главният изпълнителен директор

...
Оставка на шефа на най-голямата датска банка. Главният изпълнителен директор
Коментари Харесай

Шефът на най-голямата датска банка подаде оставка

Оставка на шефа на най-голямата датска банка. Главният изпълнителен шеф Томас Бьорген науска поста си поради скандал с пране на пари в естонския клон на Данске банк. Проверяват се транзакции за 200 милиарда евро, минали през подразделението на банката в интервала 2007 - 2015 година. След новината, акциите ѝ поевтиняха със 7 %.

Оставката идва след оповестението на отчет от вътрешното следствие на абсурда. В него се заключава, че банката не е взела нужните ограничения, откакто през 2007 година е била предизвестена от естонския и датския регулатори за " незаконна активност, в това число пране на пари " на стойност " милиарди рубли месечно ". Седем години по - късно сходна информация също не е взета под внимание, нито е показана пред борда. Не е ясно тъкмо какъв брой са подозителните транзакции, само че те включват клиенти от Русия, Азербайджан, Украйна и други някогашни руски републики.

Главният изпълнителен шеф Томас Бьорген призна, че банката се е провалила и не е дала отговор на упованията в тази ситуация с съмнения за пране на пари в естонския ѝ клон и изрази надълбоко страдание за това. Постовете си резервират членовете на борда на шефовете и неговият ръководител Оле Андерсън, които - съгласно отчета - не са нарушили правните си отговорности към банката. Според разкрития на вестник " Файненшъл таймс ", през следствия интервал през естонския клон на Данске банк единствено за година са минали близо 30 милиарда $ съветски и естонски активи.

Естонският клон на банката към този момент не обслужва клиенти, които не живеят в страната. Акциите й поевтиняха с една трета за шест месеца, намалена е и прогнозата за годишната облага. На фона на абсурда се ускоряват апелите за европейски регулатор, който да се занимава с финансови закононарушения. Най- огромните опасения за ориста на Данске банк са свързани с допустима интервенция на Вашингтон и вероятно налагане на възбрана на американските банки да работят с нея. При различен случай тази година с латвийска банка, упрекната, че прикрива пране на пари, ограниченията, наложени от Вашингтон, доведоха до банкрута ѝ.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР