Остават още 8 дни до провеждането на референдума в Македония

...
Остават още 8 дни до провеждането на референдума в Македония
Коментари Харесай

8 дни до референдума в Македония за споразумението с Гърция

Остават още 8 дни до провеждането на референдума в Македония по отношение на съглашението с Гърция за новото име на страната.

Кампанията за публичното допитване тече с цялостна мощ. Междувременно поляризацията на обществото е крещяща , макар че основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не разгласи протест, написа БНР.

В изявление пред публичното радио някогашният министър председател на страната проф. Владо Бучковски разяснява ситуацията и настройките в страната преди провеждането на референдума.

 Заев се отметна от коментара си, че
Заев се отметна от коментара си, че " няма друга Македония с изключение на нашата "

Част от географския район Македония е в Гърция, част е в България

Бучковски е оптимист за триумфа на референдума. По думите му допитването ще бъде единствено " полуфинал ". Той обаче щял да помогне извънредно доста на депутатите при вземането на решение по отношение на съглашението с Гърция за новото име " Република Северна Македония " .
Ако обаче след допитването има по-малко от 900 000 гласа, референдумът щял да бъде несполучлив.

Бившият министър председател на Македония напомни, че ръководителят на опозицията към този момент е декларирал, че ще почете резултата от референдума при болшинство. Бучковски добави и че в случай че допитването бъде сполучливо, депутатите в страната ще уважат това решение и ще гласоподават измененията в Конституцията.

" И при несполучлив резултат, властта ще продължи работата си по препоръчаните промени в Конституцията поради контракта с Гърция ", уточни още събеседникът.

 Македонското общество разграничено 12 дни преди националното допитване
Македонското общество разграничено 12 дни преди националното допитване

51,1% от респондентите декларират, че ще гласоподават с " да "

Според Бучковски сега в Македония витае атмосфера на непоносимост и има език на ненавист. Според него в подтекста на идните след 6 месеца избори в страната ВМРО-ДПМНЕ е щяла да има по-големи дивиденти, в случай че стартира акция за гласоподаване " срещу " на референдума.

Маргинални партии, разгласявали се за другарство с Русия, към този момент имали 15-20% социална поддръжка поради апела си да се гласоподава срещу смяната на името, показа още политикът.

" Голям проблем е, че македонското общество е доста разграничено. Да, всички партии са за Европейски Съюз и НАТО, само че ВМРО-ДПМНЕ не желае да признае, че фактическата конюнктура е такава - в случай че нямаме контракт с Гърция, го няма и НАТО и Европейски Съюз. Това е основният проблем - страстите са пред разсъдъка ".

Бившият македонски министър председател също акцентира, че евроатлантическата интеграция на Македония няма опция.

 Коалиционните сътрудници на Ципрас няма да поддържат съглашението с Македония
Коалиционните сътрудници на Ципрас няма да поддържат съглашението с Македония

Ако това съглашение бъде импортирано в Народното събрание на Гърция, ние нямаме мандат от народа да останем в съдружното държавно управление

Според Бучковски връзките сред България и Македония би трябвало да се развиват и да не остават единствено в границите на подписания контракт за добросъседство .

" Плаша се, че към момента има сили в България и в Македония, които чакат една неточност на политиците, с цел да се върнат още веднъж към оня интервал, когато двете страни имаха замразени връзки. Това е заплахата, само че аз имам вяра в прагматизма и мъдростта на Заев и на Борисов - няма да разрешат поради дневната политика, поради вътрешните връзки да пострада това другарство, което има сериозен късмет да бъде откровено и България да помогне на нашия път към НАТО и Европейски Съюз ", разяснява още той.

 7 от всеки 10 гърци се опълчват на съглашението за Северна Македония
7 от всеки 10 гърци се опълчват на съглашението за Северна Македония

Само за 12,8 на 100 от гърците то е позитивно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР