Остават месеци до пускането на процесорите „Zen 4“, но нови

...
Остават месеци до пускането на процесорите „Zen 4“, но нови
Коментари Харесай

Изтече пълната AMD Zen пътна карта. Ето какви процесори ни очакват.

Остават месеци до стартирането на процесорите „Zen 4“, само че нови приключвания на информация ни споделят повече освен за Zen 4, само че и за неговите наследници: AMD Zen 5 и Zen 6. Ако слуховете за Zen 5 са точни, четвъртото потомство ще ни зарадва, само че петото ще е голяма изненада.

Информацията идва от Moore’s Law is Dead. Той се базира на анонимни източници, само че влиза в много съществени детайлности за ахритектурата. Информацията включва сведения както чипове на потребителско равнище (AMD Zen 4, Zen 5 и Zen 6), по този начин и за Zen 4C, който е ориентиран към центровете за данни.

Предстоящите AMD Ryzen 7000 Zen 4 ще обезпечат растеж в региона на ядрата и честотите. Очаква се нарастване на броя на инструкциите (IPC) – с сред 15% и 24%. При интервенциите с една нишка, растежът в продуктивността ще е сред 28% и 37%, а при многонишковите може да е още по-голям.

Твърди се също, че Zen 4 удвоява размера на L2 кеша, като резервира L3 кеша същия като в. Друга голяма смяна за AMD, която към този момент не е вест, е фактът, че процесорите най-сетне ще поддържат PCIe 5.0, DDR5 и LPDDR5. Това отстрани преимуществото на Alder Lake на Intel по отношение на Zen 3.
И най-после, линията Zen 4 ще покрива необятен набор от процесори.
Пазарът „Направи си сам“ ще получи цялостната гама процесори Ryzen 7000 Raphael някъде през втората половина на 2022 година Потребителите на преносими компютри могат да чакат AMD Ryzen 7000 Dragon Range и Phoenix при започване на 2023 година Процесорите AMD EPYC Genoa 7004 ще бъдат пуснати през четвъртото тримесечие на 2022 година Threadripper 7000 Storm Peak пък ще се появи през първата половина на 2023 година
След Zen 4 AMD ще пусне основания на 5 nm Zen 4C, който ще бъде ориентиран към центровете за данни.
Докато AMD Genoa ще употребява ядрата на Zen 4, последващият AMD Bergamo ще премине към Zen 4C, увеличавайки броя на ядрата до 128 (докато Genoa ще разполага с най-много 96). Bergamo също по този начин ще предлага до 256 влакна и ще бъде съчетаем със същия цокъл LGA 6096 – като своя предходник. Можем да чакаме и поддръжка на 12-канална памет.
Приключихме със Zen 4, само че има още какво да приказваме, а точно за бъдещето.
AMD Zen 5 към момента е на известно разстояние, само че всички източници, представени от Moore’s Law is Dead, чакат архитектурата да се появи единствено 11 до 15 месеца след стартирането на Zen 4. Очакваният скок в продуктивността е като този, регистриран при Zen 2.

Твърди се, че Zen 5 ще пристигна с цялостен архитектурен редизайн и растеж на IPC, по-голям от този от Zen 3 към Zen 4. Тактовите честоти няма да се трансформират доста, само че ще забележим промени, направени в структурата на данните, и изцяло реорганизиран дизайн на кеша. Говори се, че процесорите Zen 5 на AMD ще бъдат основани на софтуерния възел N3 или N4P на.

Първата продуктова линия Zen 5, която ще бъде доставена, може да бъде процесорът EPYC Turin, който ще се появи през втората половина на 2023 година Продуктите на потребителско равнище няма да се появят за известно време. Ryzen 8000 Granite Ridge (настолен компютър) се чака в края на 2024 година Ryzen 8000 Strix Point (APU за лаптоп) се чака при започване на 2025 година

Що се отнася до AMD Zen 6, до стартирането му на пазара остава още доста време, а когато бъде пуснат на пазара, може даже към този момент да не се назовава „Zen“.

Изглежда, че наименованието е малко във въздуха, само че нещата на фронта на спецификациите са много вълнуващи.
Очакваме по-голям брой ядра и тактови честоти, нов дизайн на кеша, нови ускорители и други
Можем да приемем най-малко в някаква степен горната информация. Този източник е изсветлил доста законни течове в предишното. Това не изключва проявата на прочут песимизъм. Особено към слуховете за артикули, до които остава повече време, като да вземем за пример хипотетичните Zen 5 и Zen 6. Дори и приключването на информация да е правилно в този момент, AMD може да направи някои промени по пътя.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР