Остават броени дни до старта на Световното първенство по волейбол

...
Остават броени дни до старта на Световното първенство по волейбол
Коментари Харесай

България триумфира с медали на първите две световни първенства

Остават броени дни до старта на Световното състезание по волейбол за мъже в България и Италия (9-30 септември). Два града у нас одобряват предварителните групи - Варна и Русе. Националите ни ще играят в Морската ни столица, а дуелите ще бъдат в Двореца на културата и спорта. Съперници на " лъвовете " в Група D са още международния първенец Полша, Финландия, Куба, Иран и Пуерто Рико. Първият дуел на България е против Финландия на 9 септември от 20,30 часа.

В Русе ще се играят дуелите от Група В, а мачовете ще бъдат в " Арена Монбат Русе ". Феновете също ще се насладят на волейбол от високо равнище, като дойдат извънредно класните тимове на Бразилия, Франция, Канада, Египет, Холандия и Китай.
BGvolleyball.com продължава рубриката " История " с цел да запознае читателите с някои забавни обстоятелства и числа от участията на родните волейболисти на мондиали през миналите години.

България записва името си във волейболната историята и демонстрира, че е нация с качества в този спорт още през цялото време на провеждането на международните конгреси. Мъжкият ни народен тим прави чудесно класиране на първите две международни шампионати, като два пъти поред е на почетната стълбица и завоюва бронзовите оценки на мондиалите.

Първото международно състезание се организира през септември 1949 година в Чехословакия, като мачовете се играят на зимния стадион в Прага. Десет тима се включват в дебютната конкуренцията в Прага. На процедура се надпреварата може да се преглежда като тип европейски шампионат, тъй като вземат участие само тимове от Стария континент. Първият мач е на 10 септември, като достойнството да открият международното се пада на България и Италия . Родните национали побеждават адзурите с 3:1 гейма и по този начин започват с победа в първия исторически мондиал.

Победител става тимът на Съюз на съветските социалистически републики, вицешампион е отборът на Чехословакия. България печели бронзовите оценки и остава вечно в историята, четвъртата позиция е за Румъния.



Съставът на първите българи медалисти е: Костадин Шопов, Борис Гюдеров, Митко Димитров, Драгомир Стоянов, Тодор Симов, Георги Коматов, Панайот Пондалов, Гьоко Петров, Боян Мошелов, Коста Баджаков, Стойчо Кърджиев и Борис Владимиров., старши-треньор В. Анков и асистент М. Стоилов.

Второто издание на международните шампионати се организира от 17 до 29 август 1952 година в Русия с хазаин столицата Москва. Отборите към този момент са един повече – единадесет. Първите две страни отвън Европа, които вземат участие са Ливан и Индия. Турнирът в Москва се трансформира в същински празник за волейбола, като мачовете са посетени от 250 000 фенове. Само на финала на стадион " Динамо " в съветската столица се стичат 50 000 души.

Изключително забавен е обстоятелството, че класирането на първите четири места от стартовия мондиал се повтаря. Шампион става отборът на Съюз на съветските социалистически републики, а съставът на Чехия приключва на втора позиция. България още веднъж завършва измежду най-хубавите, като печели бронзово отличие . Румъния оформя финалната четворка.
 Бронзовите медалисти от СП в Москва от 1952 година: Б. Гюдеров-капитан, Д. Денев, П. Пондалов, Др. Стоянов, Д. Захариев, К. Баджаков, К. Шопов, Л. Гюдеров, Б. Владимиров, Б. Мошелов и Т. Симов.
Любопитен е обстоятелството, че България печели орден, откакто тимът ни отпътува за съветската столица съвсем без подготовка - щабът не е знаел даже и броя на участниците в шампионата. Тимът ни потегля за Москва с трен, като пътуването лишава два дни и половина. Волейболистите пък потеглят без изиграна даже и една контрола. Въпреки това, след огромният триумф през миналите години, всички експерти сочат страната ни като евентуален медалист. Волейболното трио Тодор Симов, Боби Гюдеров и Панайот Пондалов оправдават упованията и България повтаря триумфа от Прага с бронзовите медали.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР