Остават броени дни до старта, когато от 5-ти до 12-ти

...
Остават броени дни до старта, когато от 5-ти до 12-ти
Коментари Харесай

Броени дни остават до най-големия джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал

Остават броени дни до старта, когато от 5-ти до 12-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза 24 часа. Със забележителна и завладяваща стратегия от интензивности през целия ден, Банско разпростира програмата на фестивала освен като вечерна, а във целодневна.

Банско джаз фестивал ще подари на жителите и гостите на града една впечатляваща музикална селекция от международни и български реализатори, богата съпътстваща стратегия.

Тази година се слага началото на експозицията " Джазът в България ", неповторима колекция, която споделя истории за развиването на джаза у нас. Тази забавна сбирка показва богатата джаз просвета на България през призмата на музиканти, композитори, реализатори и ценители на джаз музиката. Всеки експонат е възложен от донори, които се постараха да предадат духа на джаза. Експозицията показва мост сред предишното и сегашното на джаза в България и притегля вниманието на посетителите със своята полезност и значителност. Тази година слагаме начало, тъй като тя непрестанно ще пораства и развива.

Още една нова самодейност по време на Банско джаз фестивал, публиката ще може да се срещне със знакови имена в джаза всяка вечер от 19:00 в читалището на гр. Банско на „ Джаз среща на чаша вино с… “

Разбира се,  в програмата е и сцена „ Млади гении “ - всеки ден от 11 ч. в градския парк отново там от 13 ч. - занимателни игри за дребни и огромни от 17 ч. Джаз в града - на разнообразни местоположения в града ще свирят млади джаз реализатори, с цел да подгреят публиката за концертите на огромна сцена на площад Никола Вапцаров. И в това издание на Банско джаз фестивал, изпълнителите от огромната сцена ще проведат свои майсторски класове с участниците в „ Джаз академия “ Банско 2023.

Банско джаз фестивал разкрива нови хоризонти освен във връзка с програмата си, само че и в това да затвърждава реномето на Банско като международна джаз дестинация. Това потвърждават освен имената на огромната сцена, само че и ангажираността на уредниците да привлекат и увлекат публиката в джаза.

Програмата на Банско джаз фестивал 2023 може да се дефинира освен като богата, но  най-впечатляващите в последните години, с голям брой извънредни планове и колаборации, носители на награди Грами и доста знакови имена в джаза.  

В деня на откриването (5 август 2023, събота), ще се съберем дружно в приказната атмосфера на музиката на Йосиф Цанков, следвана от едно необикновено комбиниране сред симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон – Велислав Стоянов. А по-късно, ще имаме удоволствието да посрещнем гостите ни от Австралия - Франк Гамбали и неговия звезден бенд. В същото време, нашите български музиканти на Cinga Manga Funk ще ни завладеят със своите неповторими ритми.

6 август 2023, неделя

След впечатляващото разкриване, програмата за неделя дава обещание да бъде още по-вълнуваща. Ще имаме достойнството да се насладим на осъществяването на Камелия Тодорова и Константин Костов трио, последвано от Ари Ерев трио, което ще ни показа неповторимата симбиоза сред Израел и България. За край, Петър Славов специфичен квартет, който  събира гении от България, Съединени американски щати и Германия.

7 август 2023, понеделник

Третият ден от фестивала ни предлага неповторимата опция да се потопим в магията на Вероника Тодорова & Кристофър Херман от България и Германия, последвана от Йондер Фокан трио от Турция. А вечерта ще приключим с осъществяването на Луси Удуърд квартет от Съединени американски щати и Англия.

8 август 2023, вторник

На 8 август, вторник, дружно ще се потопим в невероятната музика на X.U.L. Гашпър Селко квинтет от Словения и JP3 от България. Също по този начин, ще имаме удоволствието да се насладим на Прести-Ланцони дуо от Италия, следвано от неповторимото осъществяване на Зара Макфарлън квартет от Англия.

9 август 2023, сряда

Сряда ни дава шанса да се насладим на гениите на локалният Bluetronic - Мирослава Кацарова трио, последвано от Прести-Ланцони дуо от Италия и Зара Макфарлън квартет от Англия.

10 август 2023, четвъртък

Програмата за четвъртък дава обещание незабравими преживявания с концерта на Показ трио от Украйна, последван от Шеки и другари от Косово. И не пропускайте невероятното осъществяване на Джаксън Матод квинтет от Англия.

11 август 2023, петък

В петък ще се насладим на осъществяванията на PostBalkanTon от България, последван от Георги Корназов квартет от Франция и България. И най-после, ще приключим с едно незабравимо осъществяване от Хесус Молина & Лос Дромерос от Колумбия и Съединените Щати.

12 август 2023, събота

За край на нашето магично странствуване, Desy and The Shiny Stockings с посетител Атанас Попов, България, които ще ни отведат в златните години на суинга, следва и прелестната колаборация - Еспен Ериксен трио & Анди Шепърд, Норвегия – Англия, и за величествен край - Алфредо Родригес трио, Куба

Банско джаз фестивал се организира с финансовата поддръжка на Министерство на културата и под патронажа на Министерство натуризма, с партньорството на, Посолство на Украйна, Посолство на Израел, Посолство на Италия и Италианският културен институт, в съдействие с Papin Music, Посолството на Република Турция в България, Посолство на Република Косово.

Организатори: Община Банско и Асоциация „ Фестивалите в България “.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на уеб страницата на Банско джаз фестивал https://banskojazzfest.bg или на страницата във Фейсбук - www.facebook.com/BanskoJazz.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР