Остават броени дни до началото на турнето на кубинския пианист

...
Остават броени дни до началото на турнето на кубинския пианист
Коментари Харесай

Фламенкото среща българския фолклор: Европейско турне на пианиста Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове”

Остават броени дни до началото на турнето на кубинския пианист Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове ” , оповестиха от Община Пловдив. Срещата им с българската аудитория на 30 юни в Пловдив в лятно кино “Орфей ” и на 2 юли във Варна в Летния спектакъл от 21:00 часа , както и на 4 юли от 19:00 часа в зала “България ” в София.

Европейското турне на пианистът от Buena Vista Social Club стартира при започване на юни и включва представяния в 8 страни с три разнообразни музикални плана.

Роберто Фонсека и музикантите от неговото трио към този момент са в България и репетират интензивно с хор “Нови български гласове ” под диригентството на проф. доктор Георги Петков и готвят изненади за публиката. Първият концерт е в петък в Пловдив и всички въодушевено гледат към тази среща. Роберто Фонсека не инцидентно избира да извърви този нов път към основаването на плана „ Отвъд нотите “ с хор „ Нови български гласове “, тъй като има доверие в композиторския капацитет на диригента им проф. доктор Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да съумеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език .

Кубинският пианист има всички учредения да се уповава на младият вокален състав, защото още със основаването си през 2012 година от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за плана „ Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор “ им е отредено да работят на огромна сцена с известни музиканти и основават албума “Al Este del cante “ през 2017 година, който печели най-престижната премия „ Латино Грами “ в категорията „ Най-добър фламенко албум “през 2018 година, който печели най-престижната премия „ Латино Грами “ в категорията „ Най-добър фламенко албум “през 2018 година

В сегашния план “Отвъд нотите ” двете култури диалогизират и общуването им е сложено на основата на взаимно почитание и схващане на музикалната традиция на другия.

“Със сигурност можем да научим доста неща от българската музика. Българите имат в действителност сложен музикален темп, а методът, по който употребяват гласовете си и хармонизацията е необикновен. Хубаво е, че се учим. Опитвам се да науча всичко. Но в същото време… би било добре българските музиканти да научат и нещо кубинско. Сложността на кубинския темп е в характерния груув, атмосферата, темпото, техните особености. Въпреки че нашият темп е елементарен за нас, той остава комплициран за чужденците. Ще се погрижа да науча българите на това ” , споделя Роберто Фонсека.

“Роберто Фонсека се отнася с почит към българския фолклор и това е доста значимо за мен ”, от своя страна декларира маестро Петков, който намира наслада и креативно задоволство в основаването на вокалните аранжименти в плана на песни като “Вечеряй, Радо ”, “Девойко, мари хубава ”, “Женала, Яна ”.

Основата е устойчиво сложена и в този момент следват концертите и срещата с публиката – на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей ” и на 2 юли във Варна в Летния спектакъл от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 часа в зала “България ” в София.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР