Оставането извън Шенген не е добра новина в никакъв случай,

...
Оставането извън Шенген не е добра новина в никакъв случай,
Коментари Харесай

Има ли аргументи за дело в Съда на ЕС след оказа за Шенген?

Оставането отвън Шенген не е добра вест никога, сподели в bTV Новините икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна стопанска система. 

„ Причините са неприятният запис на България. Когато убият някой в Амстердам и българската прокуратура откаже съдействие, когато имате родственици на премиера с бизнес във Виена, записът е неприятен. Зад кулисите в Европейски Съюз върви диалог. Най-странното е какви са косвените последствия. Те произтичат от държанието на българското държавно управление. Когато влизането в Шенген е приоритет и то не се случи, има непредвидени дейности “, разяснява той.

„ Шенген би трябвало да бъде поправен и до момента в който това не стане, не можем да разтеглим това пространство “, сподели канцлерът Карл Нехамер

Според него е допустимо да се води дело в Съда на Европейския съюз.

„ Въпросът е какви причини се демонстрират. Когато отиде такова дело в Съда в Люксембург и има предварителна информация и следствие, би трябвало да се покажат причини. Румъния може да покаже причини. България мъчно може да покаже такива, само че оскъпяването е значимо. То не е директна последица на транспортните разноски. То е директна последица от други регламенти на Европейски Съюз, които засягат заплащането на превоза “, добави Станчев.

„ Малкият Шенген “ съществува от 1998 година – това е Централноевропейското съглашение за свободна търговия. Когато България и Румъния влязоха в договаряния за Европейски Съюз, се подчиниха на различен режим. Връщането в „ дребен Шенген “ няма да промени нищо. Възможно е да има съглашение за свободна търговия, само че това го предлагаме от 1998 година. Защо не се е случило до момента “, разяснява още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР